SAD i Rusija zajedno na ISS usprkos ratu u Ukrajini

21.09.2022.

09:13

Autor: Hina/HRT

Dimitrij Petelin, Sergej Prokopjev i Frank Rubio

Dimitrij Petelin, Sergej Prokopjev i Frank Rubio

Foto: Maxim Shemetov / REUTERS

Svemirske velesile Rusija i SAD u srijedu šalju posadu na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS), u prvoj zajedničkoj misiji od ruske invazije na Ukrajinu.

Kapsulom Sojuz poletjet će kozmonauti Sergej Prokopjev i Dimitrij Petelin te astronaut NASA-e Frank Rubio.


Lansiranje je u 11.45 sati s kozmodroma Baikonur u kazahstanskoj stepi u središnjoj Aziji.


Let do ISS-a trajat će tri sata, a tri člana posade će na njoj provesti tri mjeseca.


Prije nekoliko tjedana je Rubio rekao da je riječ o "vrlo važnoj misiji", dodavši da je postao dobar prijatelj s članovima ruske posade.


Suradnju NASA-e s ruskom svemirskom agencijom Roskosmos nazvao je "dobrom i snažnom", bez obzira na napetosti između Moskve i Washingtona.


- Mislim da je važno, kada prolazimo trenutke napetosti u drugim područjima, da ljudski let u svemir i istraživanje, strast koju dijele obje agencije, ostane svojevrsni oblik diplomacije i partnerstva, nešto što dijelimo i nastojimo zajedno postići iznimne stvari, rekao je američki astronaut.


Rusija ističe da sankcije SAD-a i EU-a otežavaju njezine aktivnosti i razvoj u području svemira, uključujući proizvodnju raketa, koje imaju i vojnu primjenu.


Moskva je nedavno objavila da će se, u svjetlu sukoba sa zapadnim silama, nakon 2024. povući s dugovječne Međunarodne svemirske postaje. Nije precizirala datum, a neki analitičari sumnjaju da će Rusija to učiniti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!