SAD vraća Iraku 3500 godina staro "ukradeno blago"

28.07.2021.

13:12

Autor: Hina/V.M.

Fragment "Epa o Gilgamešu"

Fragment "Epa o Gilgamešu"

Foto: E. Backlund / Shutterstock

SAD je poduzeo korake povratka Iraku glinene pločice stare 3500 godina koja se smatra "ukradenim kulturnim blagom", priopćilo je u srijedu ministarstvo pravosuđa, objasnivši da je pločica napisana klinastim pismom ušla na američko tržište umjetnima na nezakonit način.

Glinena pločica veličine 15.2 centimetra s 12.7 centimetara sadrži fragmente "Epa o Gilgamešu". Taj se ep smatra najstarijim književnim djelom na svijetu, nastao u praskozorje civilizacije, a prepričava avanture moćnog kralja Mezopotamije u njegovoj potrazi za besmrtnošću.


Američki trgovac umjetninama je kupio pločicu 2003. od jordanske obitelji nastanjene u Jordanu koja se bavi trgovanjem bliskoistočnim antikvitetima.


Godine 2007. ta je starina prodana za 50 tisuća dolara s lažnim papirima o njezinom porijeklu da bi je naposljetku 2014. od ugledne aukcijske kuće za 1,67 milijuna dolara kupio David Green, vlasnik lanca dućana Hobby Lobby, koji ju je izložio u Muzeju Biblije u Washingtonu.


Policija je u rujnu 2019. zaplijenila drevnu pločicu s tekstom na klinastom pismu, a savezni sudac je u ponedjeljak potvrdio da je zaplijenjena prema odredbama zakona o konfiskaciji.


U srpnju 2017. je presuđeno da Hobby Lobby mora Iraku vratiti više tisuća predmeta iz razdoblja Mezopotamije koji su ilegalno ušli u SAD.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!