Sajam inovacija Restart

27.04.2022.

17:48

Autor: Josip Gavranović/Regionalni dnevnik/HRT

Sajam inovacija Restart

Sajam inovacija Restart

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U Sesvetama se održava sajam inovacija Re start. Najmlađi stanovnici, ali i svi zainteresirani imali su priliku upoznati se s uređajima poput 3D printera, laserskih rezača i tehnologije virtualne stvarnosti, ali i raspraviti o životu u Sesvetama, njegovim nedostacima i prednostima.

Kako upravljati s 3D printerom i izraditi predmet, kako pravilno koristiti laserski rezač, pokazali su osnovnoškolci iz Luke. Ljubav prema tehnologiji kod ovih mladića slična je vršnjacima ostalih zagrebačkih kvartova.

- Ovo je jako zanimljivo područje programiranja. Ja smatram da je ovo budućnost cijelog svijeta, recimo, jer se ovim 3D printanjem može bilo što napraviti, rekao je Krsto Pigac iz OŠ Luka.

- Zanimljivo je imati neke predmete koje ne možete kupiti. Zanimljivo je napraviti npr. aute ili motore, oni nisu baš radili, ali su barem replike, rekao je Mislav Jurišić iz OŠ Luka.

VR tehnologija postala je pristupačna svima, a njezino korištenje ima sve veće prednosti. Sve to znaju u Sesvetama, no nedostaje im potpora. Zato se već pet godina govori o otvaranju HUB-a.

- Tema HUB-a je tema prostora koji je tu blizu nas, bivše tvornice Sljemena, njihove upravne zgrade, koja stoji već 20 godina prazna, a koja bi mogla biti taj prostor gdje se povezuju, rekao je panelist Roberto Vdović.

Upravo je na panel raspravi najviše govora bilo o potrebama razvoja Sesveta kao tehnološkog i poduzetničkog središta.

- Najveći problemi su, definitivno, vezani uz infrastrukturu. Mi nemamo niti središte Sesvete gdje bi se ovakve stvari mogle događati, niti riješeno pitanje problema, a nemamo ni razvijene neke sustave zelene infrastrukture. Imamo jedan ogroman potencijal koji se, naravno, vidi i u broju poduzetnika i broju mladih koji se nalaze u Sesvetama, međutim, mi ne odgovaramo na to nekakvim adekvatnim sadržajima, niti s adekvatnom ponudom onoga što je potrebno, rekao je Marijo Spajić iz Udruge Zelene i plave Sesvete.

Sesvete su najveće zagrebačko naselje i jedno od najmlađih prema zadnjem popisu stanovništva. Šteta je, kažu okupljeni što upravo s istoka Zagreba ne dolazi više novih ideja, a prema svemu viđenom ovdje ih zasigurno ima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!