13:17 / 16.02.2018.

Autor: Hina/T.V.

Samohrani očevi imaju veliki rizik od prerane smrti

-

-

Foto: - / -

Rizik prerane smrti više je nego udvostručen kod samohranih očeva u odnosu na samohrane majke ili očeve koji su u braku, pokazala je kanadska studija.
Rizik prerane smrti više je nego udvostručen kod samohranih očeva u odnosu na samohrane majke ili očeve koji su u braku, pokazala je najnovija kanadska studija objavljena u časopisu The Lancet Public Health. Studija je obuhvatila 40.500 osoba između 2000. i 2012.

Naša studija naglašava da samohrani očevi imaju viši mortalitet i pokazuje potrebu javnozdravstvene politike koja bi doprinijela identifikaciji i potpori tim muškarcima, rekla je glavna autorica studije Maria Chiu, stručnjakinja za javno zdravstvo na sveučilištu u Torontu.

Kod 871 samohranog oca koji nema partnericu, stopa smrtnosti dosezala je 5,8 na tisuću. To je više nego kod samohranih majki  (1,7 na tisuću) i očeva koji imaju partnericu (1,9 na tisuću). Samohranim očevima najviše prijete karcinom i kardiovaskularne bolesti.

Uzročno-posljedična veza nije sa sigurnošću potvrđena, ali znanstvenici sumnjaju na stres i manje zdrav način života: neuravnoteženu prehranu, nedostatak tjelesne aktivnosti i konzumaciju alkohola. Dodatno, oni rjeđe nego samohrane majke imaju društvo koje ih podržava ili pomoć u obrazovanju djece.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!