12:23 / 08.04.2020.

Autor: V.K./Hina

Šef vodećeg europskog znanstvenog tijela odstupio zbog reakcije EU-a na koronakrizu

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Predsjednik glavne europske znanstvene organizacije dao je ostavku na dužnost koju je preuzeo u siječnju, frustriran zbog odgovora EU-a na epidemiju koronavirusa.
Predsjednik glavne europske znanstvene organizacije dao je ostavku na dužnost koju je preuzeo u siječnju, frustriran zbog odgovora EU-a na epidemiju koronavirusa, objavila je Europska komisija.

Mauro Ferrari
, koji je 1. sječnja postao šef Europskog vijeća za istraživanje (ERC) dao je u utorak ostavku koja je odmah stupila na snagu.

- Komisija žali zbog ostavke prof. Ferrarija na početku mandata u ERC-u, rekao je glasnogovornik EK-a.

Ferrari je dao izjavu Financial Timesu koji je prvi objavio vijest o ostavci.

- Strašno sam razočaran europskim odgovorom na epidemiju, rekao je Ferrari.
Dodao je da je njegova ideja da se u borbi protiv koronavirusa EU više oslanja na znanost naišla na institucionalne otpore i birokratske borbe.

- Stigao sam u ERC kao gorljivi zagovornik EU-a. Kriza s Covidom-19 posve je promijenila moje stajalište, istaknuo je Ferrari.

ERC je osnovan 2007. radi financiranja vodećih europskih znanstvenika. Godine 2018. imao je proračun od 1.86 milijardi eura. Organizacija dodjeljuje novce projektima koje predlažu stručnjaci, a ne političari, piše na internetskim stranicama vijeća.

Nacionalne vlade i europske institucije izložene su žestokim kritikama da na krizu nisu reagirale dovoljno brzo i da nedovoljno surađuju. Europski ministri financija nisu se u srijedu uspjeli dogovoriti o paketu financijske pomoći gospodarstvu kako bi se ublažio šok izazvan pandemijom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!