Seminar za strane slaviste u Dubrovniku

30.08.2018.

11:06

Autor: V.M./S.L./HRT

default error photo
47. put Dubrovnik je domaćin hrvatskog seminara za strane slaviste Zagrebačke slavističke škole.
47. put Dubrovnik je domaćin hrvatskog seminara za strane slaviste Zagrebačke slavističke škole. Iznimna je to prilika za strane studente i profesore kojima su hrvatski jezik i književnost primarni znanstveni interes da usavrše hrvatski jezik.

Iako kontinuitet rada nisu izgubili ni tijekom rata, nedostatak financija ove je godine doveo u pitanje opstanak seminara.

Među sudionicima seminara je i Stefan Hermann Odoj iz Njemačke kojem je početak učenja hrvatskoga jezika bio jako težak: Sad postaje sve lakše, no uvijek imam problema s naglascima,  kaže Odoj.

Oko toga će zasigurno pomoći ugledni predavači Zagrebačke slavističke škole. Dvotjedni hrvatski seminar za strane slaviste okupio je u Dubrovniku 60-ak polaznika uz cijeloga svijeta - studente i profesore.

Mnogi od njih usavršavaju hrvatski jezik na konverzacijskim lektoratima, a oni s višim stupnjem jezične kompetencije sudjeluju u radu znanstvenih proseminara,  ističe voditeljica Zagrebačke slavističke škole doc. dr. sc. Tatjana Pišković.

"Metafore u hrvatskome jeziku, književnosti i kulturi" središnja je tema seminara. Istodobno, polaznici su gledali hrvatske filmove, te predstave na Dubrovačkim ljetnim igrama.

Nama je to jedina mogućnost usavršavanja jer osim toga za profesore na stranim sveučilištima zapravo ne postoji drugi način,  napominje Jolan Mann iz Mađarske.

Kroz seminar uspostavljamo bolje kontakte s kolegama koji su hrvatski kroatisti, hvatamo korak s onim što rade hrvatski kroatisti i uspoređujemo što se događa vani na području kroatističkih istraživanja,  dojmovi su Dominike Kaniecke iz Poljske.

Iako su polaznici promotori hrvatskog jezika, književnosti i kulture u svijetu, zbog izostanka financijske potpore mjerodavnih institucija, prvi put ove godine bilo je upitno održavanje seminara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!