Sjedište NASA-e nazvat će se po njezinoj prvoj afroameričkoj inženjerki

25.06.2020.

11:42

Autor: M.M./Hina

default error photo
Mary Jackson je 1958. bila prva Afroamerikanka zrakoplovna inženjerka u svemirskoj agenciji. Objavila je velik broj studija, napose o nadzvučnim letovima.
Sjedište NASA-e u Washingtonu preimenovat će se u čast njezine prve afroameričke inženjerke Mary Jackson, priopćio je ravnatelj Američke svemirske agencije.

-
Mary W. Jackson je jedna od iznimno važnih žena koje su NASA-i pomogle da američke astronaute uspješno pošalje u svemir, rekao je Jim Brindenstine u priopćenju.

Mary Jackson je 1958. bila prva Afroamerikanka zrakoplovna inženjerka u svemirskoj agenciji. Objavila je velik broj studija, napose o nadzvučnim letovima.

Čelnik svemirske agencije obećao je da će i ubuduće isticati postignuća Afroamerikanki i pripadnika svih skupina koji su "omogućili NASA-i da ispiše stranicu uspješnih istraživanja".

Američka poduzeća i ustanove su u prilikama velikih prosvjeda koji potresaju zemlju počeli promišljati o mjestu afroameričke zajednice u društvu i o sistemskom rasizmu koji ga pogađa.

NASA je još lani preimenovala ulicu u kojoj je njezino sjedište u "Hidden Figures Way" (Ulica skrivenih lica) u čast trima matematičarkama Afroamerikankama (Mary Jackson, Katherine Johnson i Dorothy Vaughan) kojih je rad, dokumentiran u filmu "Skrivene junakinje" bio dragocjen u američkom osvajanju svemira.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!