16:47 / 28.11.2019.

Autor: Višnja Ružojčić/Krešo Fumić/HRT

Slavonski Brod: Održavanje prometnica umjetnom inteligencijom

-

-

Foto: - / -

Prvi u Hrvatskoj, grad Slavonski Brod koristi se umjetnom inteligencijom za pametno održavanje prometnica.
Prvi u Hrvatskoj, grad Slavonski Brod koristi se umjetnom inteligencijom za pametno održavanje prometnica. Smanjuje tako rizik od nesreća i podiže kvalitetu življenja. Nagrađena aplikacija koja je to omogućila stiže iz radionice brodske informatičke tvrtke i sto posto je hrvatski proizvod.

Dovoljno za brz i temeljit nadzor gradskih prometnica. Gdje su oštećenja ili rupe, nedostaju li prometni znakovi. Sve će se to utvrditi ovom vožnjom. Aplikaciju za pametno održavanje cesta osmislila je brodska informatička tvrtka. 

- Kolektira sve objekte na cesti i uz cestu, slaže ih na mapu grada i radi naloge za popravke i inspekcije, objašnjava Igor Majdandžić, direktor informatičke tvrtke.

Gradskim prometnim stručnjacima posao je maksimalno olakšan.

- Prije smo mi to obilazili ceste, označavali ih ručno sa oznakom i potom davali nalog izvođaču, kaže Željko Kovačević, viši stručni suradnik za promet, Slavonski Brod.

Sad  je sve ubrzano  i ide na ruku građanima.

- Krajnji je cilj da omogućimo građanima da i oni vrše prijavljivanje oštećenja, ističe Tamara Mokricki, privremena pročelnica Upravnog odjela za komunalni sustav, Slavonski Brod.

Umjetnom inteligencijom koriste se i u ovoj gradskoj tvrtki.

- Dobili jedan sustav koji je znatno ubrzao naš proces mjesečnoga očitanja plinskih brojila, smatra Krešimir Marijanović, gradska tvrtka za distribuciju plina.

- Predviđanja vodećih stručnjaka su da će umjetna inteligencija preuzeti čak 45 posto poslova koje ljudi mogu obavljati, Igor Majdandžić, direktor informatičke tvrtke.

I to u sljedećih petnaestak godina. Pametna rješenja za pametne gradove tek su dio procesa digitalne transformacije u kojem već prilično zaostajemo za vodećim europskim zemljama. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!