12:49 / 19.02.2018.

Autor: els/Hina

Službeno je: Kućni ljubimci pospješuju mentalno zdravlje

-

-

Foto: - / -

Znanstvenici su proučavali učinak mačaka, pasa, hrčaka, ptičica, pa čak i zlatnih ribica na psihički oboljele.
Nedavno objavljena meta-analiza 17 velikih istraživanja dokazala je da kućni ljubimci koriste ljudima s psihičkim bolestima.

U sustavnoj analizi već objavljenih studija, doktorica Helen Louise Brooks sa sveučilišta u Liverpoolu pokazala je da kućni ljubimci pomažu ljudima s ozbiljnim bolestima poput depresije, shizofrenije i bipolarnog poremećaja.

Kućni ljubimci tim ljudima pružaju dubok osjećaj "ontološke sigurnosti", odnosno osjećaj stabilnosti, kontinuiteta i životnog smisla, objavljeno je u časopisu BMC Psychiatry.

Znanstvenici su proučavali učinak mačaka, pasa, hrčaka, ptičica, pa čak i zlatnih ribica na psihički oboljele. Kućni ljubimci su im pružali osjećaj bezuvjetne ljubavi i podrške i ublažavali brige, usamljenost i tugu.

Kućni ljubimci ne osuđuju, prihvaćaju i podržavaju bezuvjetno, što bolesnici često ne dobivaju od obitelji ili društva, rekla je Brooks.

Dodatno, neke od vlasnika ljubimci prisiljavaju da ostanu povezani s vanjskim svijetom i uključe se u fizičke aktivnosti i socijalne kontakte.

Ljubimac im uz to pomaže da zadrže osjećaj osobnosti, dostojanstva i egzistencijalnog smisla, zaključuje Brooks.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!