17:52 / 24.09.2019.

Autor: Ivana Bailo Dranas/V.K./HRT

Smart portal za Dubrovnik

-

-

Foto: - / -

Građani Dubrovnika od danas imaju pristup najsuvremenijem Geografsko-informacijskom sustavu u Hrvatskoj.
Građani Dubrovnika od danas imaju pristup najsuvremenijem Geografsko-informacijskom sustavu u Hrvatskoj. Naime, u sklopu milijun i pol kuna vrijednog projekta 2D i 3D Smart portala, putem interneta mogu pristupiti trodimenzionalnom prikazu grada, uz sve dostupne prostorno-planske podatke, ali i aktivno sudjelovati u javnim raspravama vezanima uz prostorno planiranje.

Detaljne informacije o imovini grada, javnim površinama, pa čak i katastru zelenila i javnoj rasvjeti dostupne su na jednome mjestu. Geografski informacijski sustav Dubrovnika moderniziran je trodimenzionalnim prikazom, koji je zapravo vrijedna baza podataka.

- Imovina nikad do sada nije ovako strukturirano bila obrađena, počevši od javnih površina, pa do cjelokupne imovine Dubrovnika, nevezano samo za zgrade, nego vezano i za zemljišta. Sve je to omogućeno ovim sustavom, govori Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika.

- Radi se također i o nadogradnji postojećeg GIS sustava Grada Dubrovnika, koji će omogućiti i naprednije urbano planiranje i također bolju komunikaciju s građanima, naglašava Jelena Lončarić, pročelnica UO za urbanizam i prostorno planiranje Grada Dubrovnika.

Građani će moći aktivno sudjelovati u javnim raspravama o prostornim planovima, ali i doći do informacija o infrastrukturnim aktivnostima Gradske uprave. Bit će im dostupni svi podaci, koji prema Zakonu smiju biti objavljeni.

- Vi u svakome trenutku znate na svojoj katastarskoj čestici ili svom kućnom broju što možete. Kako je prostor tog dijela reguliran, kako je zapravo izgrađen. Vi možete dobiti detaljne informacije vezane za zgradu, govori Vojkan Gavrilović, predstavnik izvođača, tvrtke GDi d.o.o.

Ovaj je sustav prepoznat kao trenutačno najbolji u Hrvatskoj. Primjer Dubrovnika stoga bi uskoro mogli pratiti i ostali gradovi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!