'Cyber' kriminalci najviše vole kad smo na godišnjem odmoru

03.08.2021.

22:28

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Tino Šokić

Tino Šokić

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Vrijeme je godišnjih odmora, a ujedno i vrijeme kada se mnogi od nas opuste po pitanju vlastite sigurnosti.

Stručnjak za sigurnost, kako za našu osobnu, tako i onu velikih firmi, Tino Šokić, kaže kako s dolaskom godišnjih odmora dosta pada briga o sigurnosti.

- Događa se situacija da pomislimo – to se meni ne događa, na godišnjem sam, ali zapravo „cyber“ kriminalci to najviše iskoriste zato što smo onda možda najizloženiji, možda najmanje pazimo na svoje podatke, kaže Šokić.

Ističe kako bi prije godišnjih trebalo obratiti pozornost na nekoliko stvari – za početak, fizičku sigurnost vlastitih uređaja; ne ostavljati ih bez nadzora, te imati za njih zaštitu u obliku pina ili neke lozinke. Druga važna stavka je back-up, odnosno pričuva, važno je izraditi sigurnosnu kopiju svojih podataka.

- Ako već imate bitne podatke koje želite sačuvati, prije puta ih pospremite negdje, pa makar na vanjski disk. Veća vjerojatnost je da će se s uređajem nešto dogoditi na putu, napominje Šokić.

Dodaje kako je još jedna važna stvar ažurirati operativni sustav prije odlaska na put.

- Vrlo vjerojatno ćete se naći u situaciji da nemate toliki pristup Internetu, i baš tada operativni sustav traži da ga ažurirate i to će trajati satima. Najnovija ažuriranja su i najsigurnija, objašnjava.

Što se tiče spajanja na bežične, javno dostupne mreže, kaže kako je vrlo važno obratiti pozornost na što se spajamo, i smijemo li se uopće spojiti.

- Kada već surfate, obratite pozornost da tamo gdje unosite podatke od stranice imate lokot i da piše 'https' – znači da vaši podaci putuju sigurno kroz taj medij. Iako i kriminalci koriste lokot, veća je vjerojatnost da će sve biti u redu u tom pogledu, kaže.

Postoje još neke opasnosti kod spajanja na bežične mreže.

- Da vas netko prisluškuje, gleda sav promet koji se odvija putem bežične mreže. Primjer takvog napada je da netko glumi da je besplatna mreža, sličnog naziva. i imate pristup Internetu, sve to lijepo izgleda – samo što napadač gleda sav promet koji se odvija i na koji način. Pripazite na što se spajate i koje radnje radite – nije isto jel' samo surfate i gledate vijesti, ili radite neke transakcije na bankarstvu. Ako ne morate to baš provjeriti na toj besplatnoj mreži – nemojte. Koristite mobilni Internet, to je sigurnije, napominje.

Preporučuje i da lokaciju na kojoj se nalazimo ne dijelimo dok smo na godišnjem odmoru, te da s objavom slika i informacija pričekamo do povratka s godišnjeg odmora – upravo time može se spriječiti potencijalna provala u stan i krađa.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!