SpaceX odletio u svemir s prvom potpuno civilnom posadom

16.09.2021.

07:09

Autor: Sanja Gvozdanović/Dnevnik/HRT/IMS/Hina/D.D.

SpaceX odletio u svemir s civilnom posadom

SpaceX odletio u svemir s civilnom posadom

Foto: Thom Baur / REUTERS

Raketni brod SpaceX uzletio je s Floride s prvom potpuno civilnom posadom koja je ikada lansirana na let prema Zemljinoj orbiti.

Turistička misija nazvana "Inspiration four" najveći je za sada korak naprijed prema privatnim putovanjima u svemir, koja tvrtke poput Space X-a žele dovesti na razinu da postanu uobičajena i dostupna mnogima, naravno u početku onima najbogatijima. Misija ima i humanitarni karakter, a procjenjuje se da je za četiri mjesta u povijesnoj misiji plaćeno 200 milijuna dolara.

Četiri astronauta-amatera iduća tri dana provest će na visini od 575 kilometara u kapsuli u slobodnom letu kružeći oko Zemlje.

Let je platio 38-godišnji američki milijarder Jared Isaacman. O cijeni ne govori. Iskusan pilot bogatstvo je stekao razvojem sustava za obradu plaćanja kreditnim karticama. Tvrtku je osnovao sa 16 godina.

- Od početka ove misije svjestan sam koliko imamo sreće zbog povijesti koju Space-X trenutačno stvara, rekao je Jared Isacman, zapovjednik misije Inspiration4.

Sam je izabrao troje suputnika.

29-godišnja Hayley Arceneaux kao dijete preboljela je rak kostiju. Sad radi u dječjoj bolnici svetog Jude u Memphisu u kojoj je izliječena. Prva je osoba u svemiru s protetičkim dijelom tijela.

- Sjećam se, odložila sam telefon, ruke su mi se tresle. Ovo zasigurno nije nešto što sam zamišljala da će se ikada dogoditi, prepričava Hayley Arceneaux, članica misije Inspiration4.

Geoznanstvenica, 51-godišnja Sian Proctor nije uspjela postati NASA-inom astronautkinjom. Svemir je njezina strast. Svoje mjesto na ovom letu zaslužila je zbog umjetničkih i poduzetničkih vještina.

- Spoznaja da to postaje stvarnost, da sam pozvana, to je trenutak koji mijenja život, nešto što sam oduvijek željela, opisala je Sian Proctor, članica misije Inspiration4.

42-godišnji Chris Sembroski, veteran američkih zračnih snaga donirao je novac bolnici svetog Jude koja ga je uključila u ždrijeb za mjesto u posadi.

- Imate priliku doživjeti nešto što ste dosad vidjeli samo na televiziji ili u filmovima. To su nevjerojatni, iznimni trenuci, kaže Chris Sembroski, član misije Inspiration4.

Ovo povijesno putovanje ima i humanitarnu stranu - prikuplja se novac za bolnicu svetog Jude, neprofitni istraživački centar koji pruža besplatnu brigu za djecu oboljelu od raka. Isaacman je donirao 100 milijuna dolara, a ovom misijom želi prikupiti još toliko.

Ovo je debitantski let novog orbitalnog turističkog poslovanja vlasnika SpaceX-a Elona Muska i korak ispred konkurenata koji su također nudili vožnju raketnim brodovima kupcima koji su spremni platiti malo bogatstvo za uzbuđenje leta u svemir.

Nije službeno objavljeno koliko je Isaacman platio Musku ovaj let u svemir, no časopis Time procijenio je cijenu ulaznice za sva četiri mjesta na 200 milijuna dolara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!