19:05 / 04.08.2021.

Autor: Hina/HRT

Španjolski inženjeri izvlače pitku vodu iz zraka

Španjolski inženjeri izvlače pitku vodu iz zraka

Španjolski inženjeri izvlače pitku vodu iz zraka

Foto: Jon Nazca / Reuters

Španjolska tvrtka osmislila je sustav za izvlačenje pitke vode iz zraka za opskrbu sušnih područja u kojima je ljudima očajnički potrebna pitka voda.

"Cilj je pomoći ljudima", rekao je Enrique Veiga, 82-godišnji inženjer koji je izumio stroj tijekom teške suše u južnoj Španjolskoj 1990-ih. "Cilj je doći do mjesta poput izbjegličkih kampova koji nemaju pitku vodu", dodaje.

Uređaji njegove tvrtke Aquaer već isporučuju čistu i sigurnu vodu mjestima u Namibiji i libanonskom izbjegličkom kampu.

"U selima koja smo posjetili u Namibiji bili su zapanjeni. Nisu razumjeli, pitali su odakle je došla voda", rekao je.

Strojevi koriste električnu energiju za hlađenje zraka sve dok se ne kondenzira u vodu, iskorištavajući isti učinak koji uzrokuje kondenzaciju u klima uređajima.

Dok drugi generatori vode temeljeni na sličnoj tehnologiji zahtijevaju visoku vlažnost okoline i niske temperature za učinkovito funkcioniranje, Veigini strojevi rade na temperaturama do 40 Celzijevih stupnjeva, a mogu podnijeti vlažnost zraka između 10 i 15 posto.

Mali stroj može proizvesti 50-75 litara vode dnevno i lako je prenosiv. Veće verzije pak mogu proizvesti i do 5 tisuća litara dnevno.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!