Splitsko sveučilište dodijelilo godišnje nagrade za znanost

30.01.2023.

14:57

Autor: Hina/HRT/A.V.

Splitsko sveučilište nagradilo najbolje rangirane autori-znanstvenici

Splitsko sveučilište nagradilo najbolje rangirane autori-znanstvenici

Foto: HTV / HRT

Na splitskom sveučilištu - dvadesetorici znanstvenika dodijeljene su godišnje nagrade za znanost. Obuhvaćene su društvene, tehničke, humanističke, prirodne i biotehničke znanosti, interdisciplinarno područje te nagrade mladim znanstvenicima. Temelj za dodjelu bili su objavljeni radovi u domaćim i međunarodnim znanstvenim časopisima te broj citata.

Priznanje je uručeno, kako je obrazloženo, najbolje rangiranim znanstvenicima Sveučilišta u Splitu u bazama podataka WoSCC i Scopus, sukladno njihovoj znanstvenoj produktivnosti i radovima koji su značajno pridonijeli prepoznatljivosti Sveučilišta u Splitu u svjetskoj znanstvenoj zajednici.


- Bavim se razvojnom psihologijom, psihologijom roditeljstva, psihologijom razvoja u adolescenciji i slično, nešto što je vrlo aktualno. U razdoblju za koje se dodjeljuje nagrada objavila sam 8 radova, kazala je dr. sc. Ina Reić Ercegovac, izv. prof. na Filozofskom fakultetu u Splitu.


- Završio sam Medicinski fakultet u Splitu. Većina istraživanja kojima se bavimo su vezana uz kardiovaskularne bolesti. Ova nagrada nije specifično samo za jedno istraživanje već brojna na kojima smo radili i mislim da je to samo početak jer za raditi ozbiljnu znanost treba ozbiljan broj godina raditi na tome, rekao je dr.med. Marko Kumrić s Medicinskog fakulteta u Splitu. 


 Rektor Sveučilišta u Splitu Dragan Ljutić istaknuo je da nagrađeni pridonose podizanju rejtinga splitskog Sveučilišta u svijetu. Zahvaljujući njima to je Sveučilište postalo prepoznatljivo i u svjetskim okvirima nešto znači, dodao je.


- Ovi znanstvenici najbolji su ambasadori Republike Hrvatske, poručio je Ljutić.


WoSCC (Web of Science Citation Connection) specijalizirana je platforma putem koje su dostupni indeksi citiranja i baze podataka koje pokrivaju sva područja znanosti. Platforma sadrži više od 33.000 indeksiranih časopisa i gotovo milijardu zapisa citiranih referenci, uključujući članke, zbornike konferencija, izvješća, patente.


Scopus je baza podataka koja kombinira sveobuhvatnu, stručno kuriranu bazu podataka, sažetaka i citata s obogaćenim podacima i povezanom znanstvenom literaturom u širokom spektru disciplina. Scopus brzo pronalazi relevantna i autoritativna istraživanja, identificira stručnjake i pruža pristup pouzdanim podacima, metrikama i analitičkim alatima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!