08:17 / 30.07.2018.

Autor: E:L.S./Hina

Sporija, ujednačena vožnja pomaže kućnom budžetu

-

-

Foto: - / -

Česta ubrzanja vožnje ili pak veliko usporavanje u vožnji također utječu na povećanje potrošnje goriva.
Držati oko na brzinomjeru dok se vozite na more - mogla bi biti formula kako već na početku ljetovanja uštedjeti pokoji 'novčić' i smanjiti ukupne troškove.

Kako bi se uštedjelo gorivo tijekom vožnje autoputom najbolje je voziti brzinom do 130 km/h, što će omogućiti dovoljno brzu vožnju uz nižu potrošnju goriva, objavila je agencija za tehničku inspekciju TUV Sued.

Zračni otpor pri brzini od 160 km/h je gotovo četverostruko veći nego što je pri upola manjoj brzini. To znači da će prekoračenje brzine na autocesti od 100 km/h ili 120 km/h stajati vozača veće potrošnje goriva.

Česta ubrzanja vožnje ili pak veliko usporavanje u vožnji također utječu na povećanje potrošnje goriva.

Vozači koji sa sobom na odmor nose puno prtljage će trošiti više goriva, a svakih 100 kg više u automobilu izazvat će u prosjeku skoro za pola litre veću potrošnju goriva na 100 kilometara.

Provjera tlaka u gumama tijekom vožnje po autocesti također može dodatno pomoći smanjiti trošak putovanja. Vožnja s premalim tlakom u gumama uz istodobno dosta prtljage utjecat će na povećanu potrošnju goriva zbog otpora pri vožnji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!