Marić: Radimo na tehnologijama umjetne inteligencije

27.04.2021.

14:24

Autor: Studio 4/IMS/I.Z./HRT

default error photo

Ravnatelj Sveučilišnog računskog centra Ivan Marić kazao je u HRT-ovoj emisiji "Studio 4" kako je Sveučilišni računski centar (Srce) središnja infrastrukturna ustanova cjelokupnog sustava znanosti i visokog obrazovanja Republike Hrvatske. Istaknuo je da Srce djeluje u području izgradnje, održavanja i podrške uporabi moderne računalne, komunikacijske, posredničke, podatkovne i informacijske infrastrukture (e-infrastrukture). 

Marić je rekao kako je akademska mreža uspostavljena između 1991. i 1993. godine. Dodao je da je za njezino uspostavljanje zaslužna ekipa Sveučilišnog računskog centra Sveučilišta u Zagrebu, a pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i tehnologije u to doba.

Marić je naglasio kako je upisivanje dvoslovne oznake hr počelo 1993. godine u mjesecu ožujku, a ona je vršna domena svih hrvatskih servisa. Marić je kazao kako se informatičke promjene osjećaju i danas.

Srce je tehnološka kompanija, a osnovano je u sklopu Sveučilišta u Zagrebu, ali povezivalo je sve gradove u Republici Hrvatskoj. I danas Srce olakšava život studenata, primjerice od izdavanje studentskih iskaznica (X-ica ), pa sve do raznih potvrda, pa čak i diploma s e-pečatom.

- Pridonosimo da cijeli sustav bude moderniji, rekao je ravnatelj Sveučilišnog računskog centra.

Marić je naglasio da se cijeli sustav još uvijek nadopunjava.

Sveučilišni računski centar ovaj tjedan obilježava pedeset godina rada, te je sama proslava prebačena u virtualni svijet. Konferencije Srca će se održavati online sutra i prekosutra.

Povodom obljetnice virtualno će biti i prezentirana poštanska marka.  

Marić je rekao kako se Srce u doba pandemije i dva potresa odlično snašlo. Dodao je da se radi na tehnologijama umjetne inteligencije. 

I danas je prepoznatljiva dvojna uloga Srca i kao nacionalne ustanove i središta nacionalne e-infrastrukture sustava znanosti i visokog obrazovanja i kao računskog centra i koordinatora izgradnje i održavanja e-infrastrukture Sveučilišta u Zagrebu.

Cijeli razgovor pogledajte ovdje:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!