Srodnik koronavirusa pronađen u uzorcima sa šišmiša starijima od deset godina

26.11.2021.

12:59

Autor: Hina/HRT/E.L.S.

Šišmiš

Šišmiš

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Koronavirusi koji su vrlo blisko povezani s virusom SARS-CoV-2, koji može izazvati bolest COVID-19, otkriveni su u paru šišmiša uzorkovanih u Kambodži prije više od 10 godina.

Otkriće, objavljeno u časopisu Nature Communications, dodatno podupire teorije da je globalna pandemija rezultat "prelaska virusa koji se prenosi šišmišima".

U prosincu 2019. vladini dužnosnici u kineskom gradu Wuhanu potvrdili su da zdravstvene vlasti liječe nekoliko slučajeva upale pluća nepoznatog uzroka. Samo nekoliko dana kasnije, znanstvenici u Kini identificirali su novi virus koji je zarazio desetke ljudi diljem Azije. U mjesecima nakon toga postojao je neki misterij oko podrijetla tog novog koronavirusa. Zdravstveni stručnjaci, svjetski čelnici i korisnici interneta iznosili su različite hipoteze o izvoru koronavirusa. Većina stručnjaka za zarazne bolesti slaže se, međutim, da je neprimijećeno preskočio sa šišmiša na drugu životinju, koja ga je potom prenijela na ljude.

U nedavnoj studiji, znanstvenici su se oslanjali na metagenomsko sekvenciranje kako bi identificirali "gotovo identične viruse" u dva Shamelova šišmiša, koji su prvobitno uzorkovani 2010. Autori su upozorili i da su određene vrste mačaka, cibetki i lasica, koje žive u području jugoistočne Azije, podložne infekciji virusom SARS-CoV-2 i da bi u konačnici mogle poslužiti kao posrednici u prijenosu virusa na ljude. Štoviše, skupine pangolina zaplijenjene tijekom operacija protiv krijumčarenja 2020. pokazale su znakove zaraze virusom SARS-CoV-2.

- Jugoistočna Azija je stanište velike raznolikosti divljih životinja i opsežne trgovine divljim životinjama koja ljude dovodi u izravan kontakt s divljim domaćinima koronavirusa sličnih SARS-u - rekla je Lucy Keatts iz Zdravstvenog programa Društva za očuvanje divljih životinja (WCS) i koautorica studije.

Regija prolazi kroz dramatične promjene u korištenju zemljišta za razvoj infrastrukture, urbani razvoj i poljoprivrednu ekspanziju što može povećati kontakte između šišmiša, drugih divljih životinja, domaćih životinja i ljudi. Kontinuirani i sveobuhvatni nadzor šišmiša i drugih divljih životinja u jugoistočnoj Aziji ključna je komponenta spremnosti i prevencije buduće pandemije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!