18:49 / 15.05.2020.

Autor: Ruža Ištuk/Dnevnik/B.A./HRT

Štagljarov tim na korak do razvoja inovativnog serološkog testa

-

-

Foto: - / -

Mala kapljica krvi iz prsta i novi serološki test SIMPL bit će, kaže Štagljar, dovoljni za odgovor jeste li imali koronavirus.
Novi uspjeh naših znanstvenika. Tim akademika Igora Štagljara iz Toronta na korak je do razvoja inovativnog serološkog testa. Riječ je o jeftinijem, bržem i pouzdanijem testu s pomoću kojeg će se iz samo kapljice krvi detektirati je li neka osoba došla u kontakt s virusom.

Samo jedna novozaražena osoba u posljednja 24 sata

Mala kapljica krvi iz prsta i novi serološki test SIMPL bit će, kaže profesor Štagljar, dovoljni za odgovor jeste li imali koronavirus i koliko ste antitijela razvili.

- Radi se o krvnom testu koji uz pomoć k specijalnih proteina koji se zovu inteini mogu u periodu od manje od sata vremena u samo 10 mikrolitara krvi, dakle milijuntom djelu litre, detektirati je li neka osoba već došla u kontakt s Covidom ili ne, objasnio je Štagljar za HRT-ov Dnevnik.

Kanadska Vlada dala im je više od milijun dolara i test na tržištu očekuju za 6 mjeseci.

- Vrlo jednostavan test koji se može napraviti u bilo kojoj zgradi, uđete u jednu zgradu ili recimo u starački dom i napravite u roku od sat vremena oko tisuću tih testova, što je u ovom trenutku jako bitno, ističe Štagljar.


Testovi su, kaže profesorica Markotić, veliki izazov i ovise o primjeni novih tehnologija. Pozdravlja nova istraživanja.

- Vrijedno istraživanje, važno istraživanje, nova tehnologija i svi ćemo biti sretni ako se pokaže da će moći u detekciji Covida i u drugim mikroorganizmima nama dati brže i bolje rezultate, kaže Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti.

I hoće, tvrdi profesor Štagljar. Iako je u svijetu više od 50 seroloških testova, njihova je metoda, kaže, bolja i inovativnija.

- Puno mjerljivija, puno brža, puno točnija i puno jeftinija. To je najvažnije u ovom trenutku da imamo pouzdani test, kaže Štagljar.

Test je, smatra, osnova za imunološku putovnicu, ali i svojevrsni ekonomski i turistički putokaz.

- Zato što nam takvi testovi mogu dati do znanja mogu li se osobe vratiti na posao bez rizika da zaraze druge osobe, a također mogu li te osobe putovati svijetom bez bojazni da zaraze druge osobe, navodi Štagljar.

I nije to sve. Ovom će metodom otkrivati  i lijekove protiv 500 različitih proteina, takozvanih uzročnika bolesti u ljudskim stanicama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!