10:36 / 27.06.2018.

Autor: E.L.S./Hina

Stanovnici Delhija izborili odgodu rušenja tisuća stabala zbog građevinskog projekta

-

-

Foto: - / -

Može li si Delhi priuštiti sječu toliko stabala zbog stambenog kompleksa?, upitao je jedan od dvoje sudaca koji predsjedaju slučajem.
Tisuće stabala u New Delhiju pošteđeno je poslije prosvjeda građana i medija odlukom suda koji je privremeno blokirao plan njihova uklanjanja radi gradnje državnih stambenih zgrada.

Indijska prijestolnica jedan je od najzagađenijih gradova na svijetu iako su mnoge njezine četvrti zelene, pune stabala koje pružaju sjenu i poboljšavaju kvalitetu zraka otpuštajući kisik i apsorbirajući ugljični dioksid i štetne plinove.

Vioski sud Delhija je naredio državnoj tvrtci koja vodi projekt obnove da prestane rušiti drveće do 4. srpnja kad je zakazano saslušanje građanske inicijative koja poziva da se ti radovi u potpunosti otkažu.

Može li si Delhi priuštiti sječu toliko stabala zbog stambenog kompleksa?, upitao je jedan od dvoje sudaca koji predsjedaju slučajem.

U Sarojini Nagaru, jednom od sedam stambenih područja koje će se obnavljati, stanari se tjednima okupljaju kako bi zaštitili stabla, okružujući ih spojenih ruku, paleći svijeće i noseći transparente. U peticiji koju je sudu podnio lokalni liječnik, obnova zgrada dovela bi do sječe 16,5 tisuća stabala.

Direktor državne tvrtke NBCC (India) Ltd. koja vodi radove rekao je medijima da se drveće mora srušiti kako bi se napravila podzemna garaža za 70 tisuća vozila. Druge vladine agencije najavile su sadnju novih stabala.

Direktorica kampanje Greenpeacea u Indiji Diya Deb projekt je nazvala "smiješnim" ako se uzme u obzir zagađenost zraka u Delhiju. To je neodrživa odluka koja će imati ogroman utjecaj na zdravlje stanovnika Delhija, upozorila je Deb.

Prošlomjesečni izvještaj Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) pokazuje da je Indija država s 14 najzagađenijih gradova na svijetu, a Delhi je na šestom mjestu.

Kolumnist Rudroneel Ghosh u novinama Times of India radove je nazvao "suludim projektom". Šokantno je da je rušenje tako velikog broja stabala - od kojih su neka stara više desetljeća - uopće zamislivo u mjestu poput Delhija koje je posljednjih godina postala istinska plinska komora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!