Starija je od dinosaura, ima tri srca i plavu krv

01.06.2022.

06:41

Autor: Marko Percan/More/HRT

Hobotnica

Hobotnica

Foto: More / HRT

Ona je biće iz horora, biće iz crtića. Predviđa pobjednike nogometnih utakmica. Zvijezda je dokumentaraca, a često završi i na našem stolu – to je hobotnica. Na zemlji živi već 300 milijuna godina i starija je od dinosaura. 

Novinar HTV-a Marko Percan posjetio je pulski Aquarium i nadjenuo imena dvjema hobotnicama - jedna je Marija, a druga Ana. Hobotnice su najinteligentniji beskralježnjaci na Zemlji. Imaju pola milijarde živčanih stanica, poput pasa.

Ilenia Sudulić, biologinja – ekologinja u pulskom Aquariumu kazala je da je znanstveno dokazano da hobotnice osjećaju, imaju emocije, mogu čak i mijenjati boju, ovisno o tome jesu li tužne, preplašene, nemirne ili sretne.

Snimatelj Darian Živković približio se hobotnici Mariji. Da mu nije pomogao djelatnik akvarija, možda bi i ostao bez kamere. 

Mnogo je zanimljivosti povezano uz hobotnice. Svjetski dan hobotnica je 8. listopada. Hobotnice imaju tri srca i plavu krv. Ima supermoć regeneracije. Iznad svega je i brižna majka. 

- Hobotnica čuva jaja četiri do pet tjedana. Toliko se brine o tim jajašcima i potomstvu da se zaboravi hraniti. Ako ne jede, doći će do uginuća. Tu se može vidjeti kako je hobotnica brižna majka koja se brine za djecu, kazala je Sudulić.

Nedavno se govorilo o uzgoju hobotnica na farmama, za hranu. Ekolozi su se pobunili i poručili da se ovako inteligentna životinja ne može uzgajati. Ako bi ih se i uzgajalo, kaže Sudulić, doći će trenutak kada bi ih se trebalo ubiti, a ona to ne bi mogla.

Svake godine u svijetu se ulovi oko 350.000 tona hobotnica. No, nadživjela je ona čak i dinosaure, pa će nadamo se, savladati i ekološke probleme današnjice. No kada bi mogla pričati, mudra hobotnica bi nas sigurno upozorila da resursi našeg mora nisu neograničeni. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!