12:53 / 05.12.2018.

Autor: M.N.

Stariji građani sve više koriste internet

-

-

Foto: - / -

Struktura zastupljenosti prema veličini poduzeća ravnomjerna je. Podjednako se njime koriste mala, srednja i velika poduzeća.
Opremljenost kućanstava informacijskim i komunikacijskim tehnologijama u Republici Hrvatskoj u ovoj je godini zadržana na prošlogodišnjoj razini, dok je udjel kućanstava sa širokopojasnim pristupom internetu porastao za 6% u odnosu na 2017. Porast je prouzročen povećanim mobilnim pristupom internetu, dok je udjel kućanstava s fiksnim pristupom internetu malo smanjen u odnosu na prethodnu godinu.

Državni zavod za statistiku objavio je prve rezultate istraživanja o primjeni IKT tehnologija u kućanstvima i kod pojedinaca koji pokazuju kako se gotovo sva kućanstva koriste fiksnim širokopojasnim pristupom internetu, a broj kućanstava koja pristupaju internetu putem širokopojasnih mobilnih mreža porastao je s 57% na 66%, uglavnom zahvaljujući sve većoj dostupnosti mobilnih uređaja poput tableta, mobilnih telefona i USB modema koji se koriste 3G/4G tehnologijom.

Od ukupnog broja anketiranih kućanstava, 18% ih nema internetski priključak. Rezultati istraživanja pokazali su da je najčešći razlog tomu nepostojanje potrebe za upotrebom interneta te nedostatno znanje za njegovu uporabu. Znatan broj ispitanika istaknuo je da su previsoke cijene usluga i potrebne opreme jedan od bitnijih razloga zbog kojih kućanstvo nema internetski priključak.

Primijećen je porast u svim dobnim skupinama korisnika računala u odnosu na prethodnu godinu. Najveći porast zabilježen je u najstarijoj dobnoj skupini, tj. 8% u odnosu na prethodnu godinu, te porast u svim dobnim skupinama korisnika interneta u odnosu na prethodnu godinu. Najveći porast zabilježen je u najstarijoj dobnoj skupini, tj. 12% u odnosu na prethodnu godinu. Očekivano, najmlađa populacija prednjači u uporabi interneta, a broj korisnika opada proporcionalno njihovoj dobi.

Pojedinci se najčešće koriste internetom za prikupljanje informacija o proizvodima i uslugama (87%), prikupljanje informacija o zdravlju (68%), uporabu e-pošte (79%), gledanje videosadržaja sa stranica za razmjenu poput Youtubea (82%) te sudjelovanje na društvenim mrežama (72%).

Robu i usluge kupovalo je putem interneta 35% pojedinaca, što je porast od 6% u odnosu na prethodnu godinu. Navike kupaca vrlo su slične onima od prethodne godine; i dalje prednjači kupnja kućnih potrepština, odjeće i sportske opreme, ulaznica za priredbe, elektroničke opreme te dijelova za računala.

Upotreba informacijskih i komunikacijskih tehnologija iznimno je važan dio suvremenog poslovanja. Istraživanje je pokazalo da 97% poduzeća upotrebljava računala u obavljanju svakodnevnih zadataka te da 97% poduzeća ima pristup internetu. Internet je postao nužan čimbenik učinkovitog poslovanja, stoga 73% poduzeća ima vlastitu internetsku stranicu.

Uporaba računalnih resursa putem usluga računalnog oblaka tek se razvija u Republici Hrvatskoj; njome se koristi 31% poduzeća. Struktura zastupljenosti prema veličini poduzeća ravnomjerna je. Podjednako se njime koriste mala, srednja i velika poduzeća.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!