18:12 / 08.10.2020.

Autor: Margareta Jozinović/T.D./Dnevnik2/IMS/HRT

Što je terapija antitijelima koju je primio Trump?

-

-

Foto: - / -

Trumpov pristanak na lijek koji je tek u razvojnoj fazi zainteresirao je znanstvenike cijeloga svijeta.
Američki predsjednik Donald Trump primio je eksperimentalni lijek protiv koronavirusa. Radi se o infuziji koktela antitijela, terapiji koja je u SAD-u visoko na listi prioriteta u testiranjima kako bi se dokazalo je li učinkovita i sigurna.

Trumpov pristanak na lijek koji je tek u razvojnoj fazi zainteresirao je znanstvenike cijeloga svijeta.

- Prije 48 sati predsjednik je primio posebnu terapiju antitijela protiv koronavirusa. Surađujemo s tvrtkom i pratimo njegovo stanje da vidimo kako će biti, rekao je 3.10.2020., dr. Brian Garibaldi, član liječničkog tima Donalda Trumpa.

Terapija antitijelima koju je primio Donald Trump pobudila je interes javnosti diljem svijeta.

- To o čemu se priča je zapravo jedno monoklonsko protutijelo, odnosno koktel dva protutijela čija je zadaća neutralizacija virusa SARS cov2, govori dr. Zoran Barušić, zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti.

Lijek je tek u razvojnoj fazi pa zato i nije dostupan na tržištu.

- Posebnim genetskim inženjeringom proizvedena protutijela koja bi trebala djelovati direktno na ovaj virus, objašnjava prof. dr. Ivo Ivić, specijalista infektologije na Infektivnoj klinici KBC-a Split.

- Za sada niti nema u literaturi puno podataka, to je lijek koji se istražuje, dodaje Ivić.

No, dosadašnja istraživanja ukazuju na to da bi taj koktel mogao biti siguran.

- Prvenstveno se misli na pojačanu mogućnost eliminacije virusa kao i skraćenje simptoma trajanja bolesti, objašnjava dr. Zoran Barušić, zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti.

Koktel se daje onima s blažom kliničkom slikom. Na početku bolesti dok se nije razvila.

- Zavisi koliko ima različitih antitijela u koktelu, koji bi mogli prepoznat različite dijelove virusa i onda da dolazi do utrke do virusa i imuno sustava. Onaj tko brže trči ili se mijenja ili antitijela ili virus taj pobjeđuje, govori Miroslav Radman, znanstvenik.

No, kod nekih drugih bolesti i infekcija, poput bronhiolitisa - monoklonska protutijela već se koriste kao prevencija.

- To nije nepoznata terapija, samo ono što mi u ovom času ne znamo koliko će ona zaista biti djelotvorna. Nijedan lijek nije jednostavno razviti, njega treba istestirati, dokazati njegovu učinkovitost i da nema ozbiljnih nuspojava, ističe Ivić.

A do dolaska cjepiva, izbor lijekova u Hrvatskoj ograničen na ona do sada priznata u svijetu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!