Što sve sadrži kozji sir?

05.03.2018.

09:19

Autor: K.D./S.S.G./HRT

default error photo
Jedan od ključnih problema u proizvodnji kravljeg, ovčjeg ili kozjeg sira jest patvorenje, potvrdila je to i analiza.

Potrošački kod ovog se puta bavio kvalitetom mlijeka i mliječnih proizvoda u nas. Laboratorijska analiza pokazala je da dva uvozna sira i tri proizvedena na domaćim farmama nisu imala valjanu deklaraciju, ali su bili zdravstveno ispravni. Uzorak kozjeg sira domaćeg proizvođača pao je na testu - analiza je pokazala da je uz kozje mlijeko, sadržavao i kravlje. Jedan od ključnih problema u proizvodnji kravljeg, ovčjeg ili kozjeg sira jest patvorenje, potvrdila je to i analiza.

Koziji i ovčji sir krivotvore se zbog nedovoljne količine sirovine, a i znatno su skuplji od kravljega - za jedan kilogram polutvrdog kozjeg sira potrebno je 10 do 12 litara mlijeka, kad dodate samo malo kravljeg mlijeka taj rad vam se primjećuje mi smo se odlučili za sto posto kozje mlijeko, kaže proizvođač kozjeg sira Aleksandar Grgića. Poizvodi prema pravilima, jer inspekcije su česte - . jednom mjesečno nam dolazi lokalna inspekcija dva puta godišnje državna inspekcija, dolaze jogurt jednom mjesečno, sir svaka tri mjeseca na analizu, kaže.

Inspekcije ne uspijevaju provjeriti što je na policama trgovina, a trgovci čak 50 posto mlijeka i mliječnih proizvoda uvoze. Uz to, kontrola kvalitete domaćega i uvoznog mlijeka i sira nije ujednačena. Proizvodi koji na naše tržište dolaze iz drugih članica Unije moraju imati samo valjanu deklaraciju. Ona je, potvrđuje to i analiza, često netočna.

Domaća potrošnja mlijeka i mliječnih proizvoda daleko je ispod prosjeka u EU-u. Za usporedbu, u Hrvatskoj se na godinu po stanovniku pojede 8,7 kilograma sira, u Njemačkoj - 23 kilograma. Najčešće jedemo kravlji sir, no i ovaj koziji pronalazi put do kupaca. Analiza 33 uzorka mlijeka pokazala je da je proizvođač u tri trajna mlijeka iz BiH i jedno iz Češke dolio vodu pa ona imaju manje mliječnih masti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!