Što učiniti kad pronađete pacifičku kamenicu?

06.03.2018.

13:50

Autor: K.D/HRT

-

-

Foto: - / -

U Jadranu su se pojavile nove vrste školjaka - pacifičke kamenice, koje su vrlo invanzivne, brzo se šire i imaju značajan utjecaj na ekosustav. Pokrenuto je istraživanje kako bi se lakše pratilo sve promjene koje pojavljivanje pacifičke kamenice donosi.

U Jadranu su se pojavile nove vrste školjaka - pacifičke kamenice, koje su vrlo invanzivne, brzo se šire i imaju značajan utjecaj na ekosustav. Pokrenuto je istraživanje kako bi se lakše pratilo sve promjene koje  pojavljivanje pacifičke kamenice donosi.

Iako se pacifička kamenica uzgaja diljem Europe ona u Jadranu, a i u Mediteranu, ima status invazivne vrste te su zabilježena njezina brza širenja izvan lokacija na kojima se uzgaja. Smatra se da je prvo sjeme ove vrste doneseno iz Japana 1966. godine od uzgajivača koji su bili iznenađeni brzom stopom rasta i kvalitetom ove vrste. Ona je jestiva, a ima značajan utjecaj na ekosustav jer formira velike grebene te istiskuje vrste prirodne prisutne na tim područjima.

Ako prilikom šetnje uz more u plićaku ugledate neobičnu vrstu kamenice izduženog oblika i s izraženim brazdama i naborima, "prijavite" je Institutu za oceanografiju i ribarstvo jer tamošnji stručnjaci provode projekt  „Kompeticija između autohtone vrste kamenice Ostrea edulis i invazivne vrste kamenice Crassostrea gigas u Jadranskom moru - utjecaj na ekosustav, ribarstvo i akvakulturu (COCOA)“.

O ovoj je temi u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorila dr. Daria Ezgeta Balić iz Instituta za oceanogfrafiju i ribarstvo Split.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!