14:59 / 04.04.2018.

Autor: T.V./Hina

Stope dinosaura na škotskom otoku otkrivaju jurske tajne

Ilustracija (foto: Prirodoslovni muzej Rijeka)

Ilustracija (foto: Prirodoslovni muzej Rijeka)

Foto: - / -

Muljevita laguna škotskog otoka nosi tragove izgubljenog doba, kazali su znanstvenici objavljujući otkriće nekoliko desetaka stopa dinosaura na toj lokaciji. Otisci su stari otprilike 170 milijuna godina.
Muljevita laguna škotskog otoka nosi tragove izgubljenog doba, kazali su znanstvenici objavljujući otkriće nekoliko desetaka stopa dinosaura na toj lokaciji. Otisci su stari otprilike 170 milijuna godina. Otkriveni su na sjeveroistoku škotskog otoka Skyea.

Većina otisaka pripada dugovratim sauropodima, koji su bili visoki do dva metra, i jednako velikim teropodima, koji se smatraju starijim rođacima tyrannosaurusa rexa, kaže se u priopćenju edinburškog sveučilišta. Znanstvenici s toga sveučilišta pronašli su pedesetak stopa na tom mjestu i smataraju ih globalno važnim otkrićem za razumijevanje jurskog razdoblja.

U radu objavljenom u časopisu Scottish Journal of Geology kaže se da stope pokazuju nazočnost sauropoda u tom dijelu svijeta u mnogo duljem razdoblju nego što se pretpostavljalo. Sauropodi su bili najveći među dinosaurima i pretežno biljojedi. Teropodi tek nešto manji i mesožderi.

Što smo više istraživali otok Skye, to smo pronašli više stopa, rekao je paleontolog Steve Brusatte. Zabilježili smo dvije različite vrste dinosaura - dugovrate rođake brontosaura i rođake T. rexa šiljatih zuba. Zajedno su se 'motali' oko ove plitke lagune, u vrijeme kada je Škotska bila mnogo toplija nego danas i kada su dinosauri kretali u svoju dominaciju svijetom, dodao je Brusatte.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!