07:31 / 24.04.2021.

Autor: Tanja Kuturovac/Regionalni dnevnik/HTV

"Stream" - tehnologija za upravljanje poplavama

Karlovačko naselje Mostanje

Karlovačko naselje Mostanje

Foto: Kristina Stedul Fabac / PIXSELL

Karlovačka županija jedna je od 16 hrvatskih i talijanskih partnera na projektu "Stream" kojim se nastoji uz pomoć inovativnih alata i tehnologije upravljati - poplavama. Projekt je financiran iz Programa prekogranične suradnje, a karlovački dio težak je oko 5 milijuna kuna.

Za karlovačko naselje Mostanje - čuli smo uglavnom zbog poplava.

Mještani i danas teško podnose riječi "obilna kiša, topljenje snijega, visoki vodostaji". Panika stvara veću opasnost nego sama voda dok dođe, kaže predsjednica Gradske četvrti Mostanje Marija Goršić.

Iako karlovačke žurne službe itekako imaju iskustva s poplavama - činjenica je da se ponekad pomoć može bolje i ranije izorganizirati. U tome će pomoći projekt Stream. To je zapravo umrežavanje podataka svih službi u jedan sustav - kojim će onda moći brže reagirati.

- Radimo sustav uzbunjivanja. Da sustav ne ide samo kroz sirenski sustav, nego kroz informacije građanima, kroz aplikacije, kroz društvene mreže. Da se na vrijeme dobije informacija o određenoj vrsti ugroze, objašnjava županijski vatrogasni zapovjednik Goran Franković.

Posebno je to važno sada - kada je sustav obrane od poplava tek u izgradnji. Budući se on radi u etapama, moguće je da počnu plaviti neka nova naselja. Box barijere moći će se postaviti ranije i onamo gdje je to najhitnije, naglašava županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin.

Kroz ovaj će se projekt nabaviti i dodatna tehnologija, primjerice dronovi kojim će se nadzirati kritična područja. Svi će zapovjednici proći dodatnu edukacju, a potpuno će se opremiti i Vatrogasni zapovjedni centar u Karlovcu, te još dva izdvojena; u Ogulinu i Slunju. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!