Stropni COVID detektori upozoravaju je li netko u prostoriji zaražen

06:49 / 15.06.2021.

Autor: V.G./HRT/Hina

Povratak na posao nakon pandemije

Povratak na posao nakon pandemije

Foto: Ilustracija / Shutterstock

 Što kad bi postojao nenametljiv način da se otkrije je li netko tko se nalazi s vama u prostoriji zaražen koronavirusom? 

Britanski znanstvenici kažu da su razvili stropni COVID "detektor" koji u samo 15 minuta može otkriti je li netko zaražen.

Sunday Times prenosi da bi ovaj vrlo precizni uređaj, malo veći od detektora dima, mogao poslužiti za skeniranje u avionskim kabinama, učionicama, umirovljeničkim domovima i uredima.

Rane studije znanstvenika Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu i sveučilišta Durham pokazale su da je točnost uređaja 98 od 100 posto, što ga čini pouzdanim jednako kao laboratorijski PCR testovi za COVID-19 te znatno pouzdanijim od brzih testova lateralnog protoka.

Istraživači naglašavaju da su njihovi rezultati u ranoj fazi i rad tek trebaju ocijeniti kolege znanstvenici.

Detektor, koji je izradila tvrtka Roboscientific iz Cambridgeshirea, funkcionira tako da otkriva kemikalije koje proizvodi koža ili koje su prisutne u dahu zaraženih koronavirusom.

Ovi "isparavajući organski spojevi" stvaraju miris koji je presuptilan da bi ga osjetio ljudski nos. Studija koju je proveo tim za istraživanje COVID detektora, pokazala je da ih mogu nanjušiti psi, no da je detektor točniji i praktičniji.

Sunday Times kaže da detektori mogu otkriti ljude s virusom koji tek trebaju razviti simptome, zbog čega je detektor učinkovitiji od PCR testova koji nisu prikladni za asimptomatske nositelje virusa.

Potrebno je 15 do 30 minuta da detektor prikupi uzorke zraka u velikoj prostoriji i rezultate odmah šalje na mobitel ili računalo.

Trenutačna cijena detektora kreće se oko 5000 funti, pišu novine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!