Stručnjaci zabrinuti za amurskog tigra zbog obilnog snijega

13.12.2021.

07:52

Autor: Hina/I.B.

Amurski tigar

Amurski tigar

Foto: Zoosnow / Pixabay

Ekstremne snježne padaline na krajnjem istoku Rusije dodatno ugrožavaju već ugroženog amurskog tigra, najveću divlju mačku na planetu, objavila je organizacija World Wildlife Fund for Nature (WWF).

Zbog neuobičajeno dubokog snijega, tigrovi i druge divlje životinje poput jelena i divljih svinja teško mogu pronaći hranu.

"Snježni pakao" postaje smrtonosna opasnost. Već na početku zimske sezone na nižim nadmorskim visinama ima od 50 do 80 centimetara dubokog snijega, dok ga u gorju ima više od 1 metar. Mnoge životinje ne mogu se probiti kroz ovaj debeli snježni pokrivač.

- Krivolovci su već iskoristili izvanrednu situaciju i krenuli u ilegalni lov, rekao je Markus Radday, ruski službenik i voditelj projekta u WWF-u Njemačka.

Također se boji da će se kontakti s ljudima povećati jer bi se tigrovi i druge divlje životinje mogle spustiti u naseljena područja u potrazi za hranom. Lokalno stanovništvo već primjećuje porast aktivnosti velikih mačaka. Timovi stručnjaka prate situaciju u posebno pogođenim regijama Habarovsk i Jevrejskaja. Oni bi trebali pomoći minimizirati kontakte s ljudima. Prema WWF-u, tigrovi bi trebali jesti oko 10 kilograma mesa dnevno.

Broj amurskih tigrova u Rusiji, koji su posebno strogo zaštićeni i ugroženi od krivolovaca, procjenjuje se na oko 540. Žive uglavnom u Amurskoj regiji na krajnjem istoku Rusije, nedaleko od obale Tihog oceana. Krivolovcima prijeti kazna do četiri godine zatvora i velike novčane kazne ako ilegalno love životinje.

Ruska policija pronašla je tigra ubijenog u šumi u regiji Primorje krajem studenog. Istražitelji su nakon pregleda rane od metka i streljiva pokrenuli kazneni postupak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!