Stručnjak za kibernetičku sigurnost: Čovjeka je najlakše hakirati

24.11.2020.

09:28

Autor: T.D./Dobro jutro, Hrvatska/HRT

default error photo
Tino Šokić, stručnjak za kibernetičku sigurnost gostovao je u emisiji HTV-a "Dobro jutro, Hrvatska" te govorio koje nam opasnosti prijete kod kupovine putem interneta i kako zaštititi osobne podatke.
Tino Šokić, stručnjak za kibernetičku sigurnost gostovao je u emisiji HTV-a "Dobro jutro, Hrvatska" te govorio koje nam opasnosti prijete kod kupovine putem interneta i kako zaštititi osobne podatke. 

Bliže se blagdani i brojni ljudi će se odlučiti za poklone koje će naručiti putem interneta. Stručnjak za kibernetičku sigurnost je istaknuo kako treba obratiti pozornost gdje se kupuje kada smo online i gdje ćemo potencijalno ostaviti svoje podatke.

- Pored stranice na kojoj se kupuje, treba pripaziti i putem koje mreže se pristupa. Ako postoji osjećaj da nešto nije u redu, ili se nešto nije svidjelo, najbolje je odustati od kupovine, može se prekinuti radnja, rekao je Šokić.

Tino Šokić je istaknuo kako je važno obratiti pozornost na izgled stranice na kojoj planiramo kupovati.

- Postoji razlika upisuju li se izravno osobni podaci ili se koriste vanjski servisi. Vanjski servisi poput PayPala su sve sigurniji i puno ulažu kako bi osigurali podatke korisnika i funkcioniraju kao online banka, rekao je Šokić.

Stručnjak za kibernetičku sigurnost je istaknuo da kada se govori o krađi podataka ili hakiranju stranica, u 90 posto slučajeva radi se o ljudskoj pogrešci jer čovjek unese podatke gdje nije smio.

- Sustavi sami po sebi su dobri i sve su bolji. Čovjeka je najlakše hakirati, dodao je.

Tino Šokić je istaknuo kako je ponekad želja za kupovinom putem interneta toliko jaka da će se zanemariti što se potencijalno uzimaju podaci na stranici ili traži previše podataka.

Najtraženiji podaci u prevarama

-
Glavni podatak u prevarama je podatak od plaćanja. Putem kartice ili pristup PayPal računu. Tu postoji bolji način da se to osigura, osim lozinke, potvrda od dva koraka. Znači, dodatni vid autentikacije kada se ulogiravamo u servis, da nam SMS-om stiže dodatni kod. Koncentracija je bitna kod registracije na pojedine stranice, rekao je Šokić.

Stručnjak za kibernetičku sigurnost je rekao kako se u online svijetu često događa "pecanje" podataka.

- Najveći incidenti u svijetu su započeli "pecanjem". Na milijun ljudi, vjerojatno netko i klikne, istaknuo je.

Tino Šokić je za kraj gostovanja istaknuo kako je kupovina putem interneta odlična stvar te da ima puno prednosti, ali treba obratiti pozornost na kojoj stranici se nalazimo te da nismo na javnoj mreži.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!