09:47 / 15.06.2021.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/B.A./HRT

Stručnjak za sigurnost: Rad od kuće donosi razne izazove

Tino Šokić, ilustracija

Tino Šokić, ilustracija

Foto: Željko Lukunić/PIXSELL / Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Stručnjak za sigurnost Tino Šokić danas je u HTV-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska upozorio na sigurnosne izazove koje donosi rad od kuće u vrijeme pandemije.

Šokić je rekao da su sigurnost i privatnost vodeća pitanja 21. stoljeća - čak privatnost više nego sigurnost jer se, kako je rekao, narušava na sve strane.


- To je vrlo komplementarno s radom od kuće, koji donosi svoje razne izazove za tvrtke jer se miješa privatno i poslovno na najvišoj razini, rekao je Šokić.


Govoreći o cyber-kriminalu, istaknuo je da smo u takvim situacijama manje zaštićeni i fokusirani. 


Objasnio je kako se pri radu od kuće koristi tehnologija da se računalo spoji u sustav tvrtke kao da sjedite u tvrtki, ali ne sjedite.


- To donosi razne izazove, sigurnost vašeg interneta, vašeg Wi-Fi-ja... Jer se miješa privatno i poslovno, imate puno veću mogućnost da koristite privatne stvari, možda nekakve aplikacije koje ne biste smjeli, trebali koristiti u poslovno vrijeme na poslovnom računalu, društvene mreže..., rekao je Šokić.


Što se tiče privatnosti na platformama za komunikaciju, ljudima je dao savjet - sve što radite digitalno, na računalu, uzmite kao da može biti javno dostupno.


- Sustav možda s tehničke strane možda jest siguran, ali uvijek se vraćamo na čovjeka - dogodi se nekakva omaška možda, nekakav problem ili slučaj, i taj slučaj postane veliki problem. Ili iscure podaci, ili netko vidi nešto što ne bi smio, na kraju podatke dobiju cyber-kriminalci, rekao je Šokić.


Rekao je i kako je Zoom, koji mnogi u ovo doba rada od kuće koriste za komunikaciju, imao problema jer su iskrivili istinu rekavši da koriste end-to-end enkripciju, iako je nisu koristili. To su u međuvremenu ispravili.


- Riješili su, i čak bih rekao da još rješavaju. Ali jesu, zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!