Studija: Papirnate vrećice nisu bolje od plastičnih

18.02.2022.

08:07

Autor: Hina/HRT/E.L.S.

ilustracija

ilustracija

Foto: Andrew Angelov / Shutterstock

Papirne vrećice mogu se činiti dobrom alternativom plastičnim kada pakirate voće i povrće u trgovinama. Lako ih je reciklirati, mogu se izraditi od recikliranog papira i biorazgradive su, zar ne?

Zapravo, stručnjaci kažu da je njihov utjecaj na okoliš čak i gori od plastičnih vrećica.

Prvo, potrebno je više materijala za proizvodnju izdržljive papirnate vrećice. To uključuje duga i kemijski obrađena vlakna, prema stručnjacima za održivost. Osim toga, proizvodnja celuloze, stanične tvari koja pomaže biljkama da ostanu krute i uspravne, troši mnogo energije i vode.

Iz tih razloga, uobičajena vrećica za jednokratnu upotrebu izrađena od svježih papirnatih vlakana morala bi se rabiti najmanje tri puta češće od plastične vrećice na bazi nafte kako bi se uravnotežio klimatski otisak, kažu stručnjaci za okoliš.

Nažalost, papirnate vrećice su gotovo uvijek izrađene od takozvane "djevičanske pulpe", papira bez recikliranog sadržaja. Samo su neke od njih načinjene od recikliranog papira.

Drugi čimbenik koji određuje održivost jest to je li papirnata vrećica doista samo od papira.

Stručnjaci kažu da mnogi proizvođači još uvijek rabe ambalažu koja ima zalijepljenu plastičnu ili aluminijsku foliju s unutarnje strane kako bi se spriječilo kidanje papira kada dođe u dodir s vlagom. Taj drugi materijal može spriječiti da otisnuta tinta uđe u hranu. Takav obrađeni papir predstavlja problem jer se teško može reciklirati.

Njemačko savezno ministarstvo okoliša također ocjenjuje papirnate vrećice kao "ne baš bolje od plastičnih vrećica za jednokratnu upotrebu". Ipak, vjerojatnije je da će se papirnate vrećice reciklirati i rijetko završavaju na drveću ili na ulicama poput plastičnih vrećica, a ako i završe tako, papirna vlakna brzo trunu pa su na ulicama i na drveću kraće. Sve u svemu, ako želite koristiti papirnate vrećice, svakako pazite da se koriste nekoliko puta, savjetuju iz ministarstva.

Kada se uspoređuju alternative, mreže za voće i povrće od poliestera za višekratnu upotrebu našle su se na najvišem mjestu u ljestvici održivosti. Studija iz 2021. godine rađene za potrebe grupe za zaštitu prirode NABU došla je do ovog zaključka, uz pretpostavku da će te mreže biti korištene najmanje 50 puta.

Mnogi supermarketi nude ove mreže kao trajniju alternativu jednokratnim vrećicama. Prema studiji, za okoliš najbolje su mreže od recikliranog poliestera. Mreže od pamuka su na drugom mjestu, uz pretpostavku da će se rabiti najmanje sto puta. Međutim, morate biti sigurni da su od organskog pamuka. Inače bi proces uzgoja mogao biti vrlo štetan za okoliš zbog velike potrošnje vode.

Zloglasne plastične vrećice za jednokratnu upotrebu zauzele su treće mjesto na ljestvici, a papirnate vrećice četvrto. Plastične vrećice od kukuruznog ili krumpirova škroba, koje se reklamiraju kao "biorazgradive", prema mišljenju stručnjaka, nisu dobra alternativa. To je zbog činjenice da je važno reciklirati materijale. Stoga se kompostiranje nakon samo jedne uporabe smatra gubitkom resursa. Ako ih ipak želite kupiti, trebali biste se pobrinuti da vrećice možete predati industrijskim postrojenjima za kompostiranje na naknadnu razgradnju. Materijal se neće razgraditi na vašoj kompostnoj hrpi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!