Studija: Posteljica odbacuje proteine kako bi onemogućila prodor koronavirusa

03.02.2022.

11:52

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Magic mine / Shutterstock

Posteljica možda ima način da zaštiti sebe i fetus od infekcije koronavirusom, sugerira mala američka studija.

Znanstvenici su proučavali 24 žene koje su rodile između srpnja 2020. i travnja 2021.


Osam ih je imalo simptomatski COVID-19 u drugom tromjesečju, osam je bilo bolesno u trećem tromjesečju, a osam nije bilo zaraženo tijekom trudnoće.


Kada se COVID-19 pojavio u trudnoći, osobito tijekom trećeg tromjesečja, činilo se da stanice placente "odbacuju" površinski protein nazvan ACE2 koji virus upotrebljava da se probije u stanice i zarazi ih, ostavljajući manje prostora za prodor virusa.


Žene koje su imale COVID-19 u trećem tromjesečju, imale su visoku razinu enzima zvanog ADAM17 za koji je poznato da pomaže oslobađanju ACE2 s površine stanice, izvijestili su znanstvenici u časopisu The American Journal of Pathology.


Posteljica možda 'osjeća' da je majka oboljela od COVID-a "i možda uspostavlja ovaj mehanizam kako bi pomogla odbacivanju proteina ACE2 i tako spriječila virus SARS-CoV-2 da napadne placentu i zarazi fetus", rekla je Elizabeth Taglauer iz Bostonskog medicinskog centra.


Prijašnje studije pokazale su da se stanice placente inficiraju u samo oko sedam do 20 posto trudnoća u kojima majka ima COVID-19, rekla je Taglauer.


Kad virus nekako uđe u placentu, rijetko dospijeva do fetusa, dodala je.


Njezin tim planira daljnja istraživanja "zaštitnih putova" koji bi mogli spriječiti da virus napusti stanice placente i uđe u krvotok fetusa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!