Studija: Rješavanje novčanih problema majke utječe na mozak djeteta

31.01.2022.

12:57

Autor: Hina/A.P.C.

Rješavanje financijskih problema utječe na aktivnost mozga djeteta

Rješavanje financijskih problema utječe na aktivnost mozga djeteta

Foto: - / Shutterstock

Mala djeca u obiteljima s niskim primanjima pokazala su povišenu razinu moždane aktivnosti nakon što su njihove majke dobile "infuziju" novca koji im je olakšao život, pokazala je nova studija provedena u Sjedinjenim Američkim Državama. Studija objavljena u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences, mjerila moždanu aktivnost na uzorku od 435 djece, svi su bili jednogodišnjaci.

- Studija, koju su proveli znanstvenici sa šest sveučilišta diljem SAD-a važan je nalaz, istaknula je kaže Martha Farah, direktorica Centra za neuroznanost i društvo na Sveučilištu Pennsylvania koja je bila recenzent studije. 


Dodala je kako se time prvi put da se pokazalo da promjena obiteljskog prihoda utječe na aktivnost dječjeg mozga.


Objavljena u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences, studija je mjerila moždanu aktivnost na uzorku od 435 djece, svi su bili jednogodišnjaci.


- U 2018. znanstvenici su se obraćali majkama i pitali ih hoće li pristati na primanje bezuvjetnih novčanih darova dok njihova beba ne napuni četiri godine, rekla je voditeljica studije Kimberly Noble, liječnica i neuroznanstvenica na Teachers Collegeu na Sveučilištu Columbia.


Ukupna vrijednost projekta bila je 20 milijuna dolara.


Majke su nasumično podijeljene u dvije skupine u studiji, pri čemu je jedna primala 330 dolara mjesečno, a druga samo 20 dolara.


- Kada su djeca, rođena između proljeća 2018. i ljeta 2019. godine, navršila godinu dana, radili su se elektroencefalogrami, odnosno EEG testovi, rekla je Noble. Uz pomoć kapa s elektrodama prikuplja se električna aktivnost u mozgu na tjemenu, poput mikrofona. Tako smo uspjeli odrediti koliko se brzo ili sporo događa moždana aktivnost, objasnila je Kimberly Noble. 


Brza, odnosno visokofrekventna aktivnost, češće je otkrivena u skupini čije su majke dobile više gotovine.


- Djeca s više visokofrekventne aktivnosti imaju tendenciju da pokazuju razvoj visokih kognitivnih vještina za školski uspjeh. Djeca koja rastu u siromaštvu često pokazuju manje visokofrekventne aktivnosti, kaže Noble. Desetljećima su znanstvenici govorili da odrastanje u siromaštvu djecu izlaže riziku za niži školski uspjeh, smanjenu zaradu i lošije zdravlje.


Problemi poput neizvjesnih obroka, visokog stresa i slabih šansi među ljudima s niskim primanjima dugo su se smatrali povezanima sa siromaštvom, ali nisu dokazani kao uzroci siromaštva.

Ovo istraživanje pokušava to promijeniti.


- Ideja da je siromaštvo loše za djecu i da je najbolji predikator lošeg razvojnog ishoda poznata je već 50 godina. Ali ova studija postavila je uzročno-posledično pitanje: 'Ako njihovim roditeljima date malo novca, mijenja li to način na koji se dječji mozak razvija, rekla je Joan Luby, profesorica dječje psihijatrije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Washington u St. Louisu. 


Noble se složila, rekavši da do sada znanstvenici nisu mogli reći uzrokuje li samo siromaštvo razlike u razvoju djeteta ili je odrastanje u siromaštvu jednostavno povezano s drugim čimbenicima koji uzrokuju te razlike.


- Ipak, rekao je Joel Berg, izvršni direktor nacionalne neprofitne organizacije Hunger Free America, sa sjedištem u New Yorku, koliko god studija privlači pažnju, to je u kategoriji učenja da voda pomaže suši.

No, priznao je, da svi podaci ipak mogu pomoći, jer, rekao je, "toliko Amerikanaca ne prihvaća stvarnost siromaštva - poput klimatskih promjena. 


Mariana Chilton, ravnateljica Centra za zajednice bez gladi na Dornsife školi javnog zdravlja Sveučilišta Drexel i nacionalna stručnjakinja za dječje siromaštvo, rekla je da je tužno to što znanstvenici moraju koristiti skeniranje mozga kako bi pokazali štetne učinke siromaštva na djecu.


- Koliko je milijuna dolara potrebno za istraživanje da se dokaže očito - da roditelji male djece trebaju vrijeme i financijsku potporu kako bi pomogli svojoj djeci da rastu i napreduju? Trebamo li zaista skupo skeniranje mozga da nam kaže što učiniti, upitala je.  


- Ovo nije revolucionarno, nije ovo raketna znanost. Majke to znaju od pamtivijeka - obiteljima je potrebna njihova zajednica koja će pomoći u podizanju djeteta, zaključila je ta stručnjakinja za dječje siromaštvo. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!