21:30 / 08.05.2021.

Autor: Mladen Sirovica/Dnevnik/P.F./HRT

Superbrzi punjač za brodove na električni pogon

Superbrzi punjač za brodove na električni pogon

Superbrzi punjač za brodove na električni pogon

Foto: Dnevnik / HRT

Norveška, jedna od najrazvijenijih zemalja svijeta, vodeća je po broju električnih automobila na svojim cestama, koji su već preuzeli i primat pred onima koje pokreću fosilna goriva. Norvežani su sada napravili i korak dalje: predstavili su prvi superbrzi punjač za brodove na električni pogon.

Na zapadnoj obali Norveške, u luci Floro, događa se prava električna revolucija. Novim punjačem moguće je puniti električne automobile i brodove, a da bi se to moglo, potrebno je samo instalirati aplikaciju posebno napravljenu u tu svrhu.

- Kad je riječ o brodovima, ovo je tek početak i vjerujem da otvaramo novo poglavlje u razvoju zelenih rješenja bez štetnih emisija, smatra predsjednik Uprave tvrtke SFE Johannes Rauboti.

I dok punjenje električnih vozila kod kuće obično traje satima, ovaj superbrzi punjač ima snagu od 150 kilovata i može potpuno napuniti električni brod za samo pola sata.

- Naravno da su mnogi zabrinuti vezano uz domet. Za većinu brodova i putovanja to zapravo nije tema, ali važno je da možemo pokazati potrošačima da je moguće putovati na duljim relacijama ako vam je to potrebno, rekao je Leif Stavostrand, predsjednik Uprave tvrtke Evoy.

Superbrzi punjač zajednički su razvile dvije norveške energetske kompanije, a potporu su dobile i od lokalne samouprave.

- Ovo je prvi od mnogih punjača koje ćemo instalirati duž norveške obale. Dugoročno želimo izgraditi cijelu mrežu i ovdje i u drugim zemljama, objasnila je Maria Bos, predsjednica Uprave tvrtke Plug.

Europa je već godinama svjetski predvodnik zelene tranzicije. U proizvodnji struje sve se više upotrebljavaju obnovljivi izvori, a mnoge države, posebno one razvijenije poput Norveške, žele da se stupanj onečišćenja znatno smanji i u pomorskom prometu.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!