Susret dobitnika nagrade ''The ISABS Future Scientists Award"

22.07.2022.

Zadnja izmjena 19:29

Autor: Dominique Bratović Vela/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

 ''The ISABS Future Scientists Award"

''The ISABS Future Scientists Award"

Foto: Zeljko Hladika / Pixsell

Oni su mladi, nadareni, imaju velike planove, a zbog kvalitete svojih znanstvenih radova imali su priliku družiti se i s nobelovcima. U Ministarstvu znanosti okupili su se srednjoškolci, dobitnici Nagrade za buduće znanstvenike koju dodjeljuje Međunarodno društvo primijenjenih bioloških znanosti.


Buduća umjetnica Rea istraživala je kako genski modificirani laktobacili mogu unaprijediti liječenje celijakije, s kojom se i sama nosi.

- Ideja je bila da bi se izmijenili, tako da bi proizvodili enzime za razgradnju glutena, ne bi li se na taj način smanjio utjecaj celijakije na ljudski organizam jer danas još uvijek nemamo lijek, kaže Rea Pešušić, Prirodoslovna škola Vladimira Preloga, Zagreb.

Nikino istraživanje na 200-tinjak kolega iz škole pokazalo je da vježbe stapanja vida i okusa ili sluha prije testa - pomažu u učenju.

- Osim toga što je stapanje osjeta pomoglo učenicima na kognitivnoj razini, moglo im je pomoći u smanjivanju stresa i drugih faktora zbog kojih se testovi ne pišu onoliko dobro koliko bi mogli, govori Nika Miličević, V. gimnazija, Zagreb.

Nagrade inovativnim srednjoškolcima dodijelili su nobelovci na međunarodnom kongresu forenzične i antropološke genetike održanom u Dubrovniku u lipnju. Dobili su od njih i hvale vrijedne savjete.

- Da se istraživanje ne bi trebalo raditi da se osvoji Nobelova nagrada nego i da se pomogne nekome, ako se dobije usputno to je dodatan bonus, kaže Đurđica Kovačić, III. gimnazija, Split.

Imali su priliku i, uz brojne međunarodne stručnjake, najnovijim forenzičnim metodama istražiti slučaj zločina na brodu.

- Ova konferencija ne samo da je prepoznala naš trud, nego je i otvorila nam vrata i networking koji smo ostvarili sa znanstvenicima diljem svijeta, kaže Frane Marušić, Srednja škola "Jure Kaštelan", Omiš.

Nemojmo zaboraviti i druge mlade nadarene ljude koji traže priliku, poručili su svi.

- Koji bi trebali biti prioritet i koji bi trebali biti praćeni i prepoznati od početka osnovne škole do sveučilišta, kaže Anita Bužančić, prof. biologije i kemije, Srednja škola "Jure Kaštelan", Omiš.

- Uistinu, budućnost pripada onima koji vjeruju u ljepotu svojih snova, ja vas pozivam da snivate veliko, poručuje Dragan Primorac, predsjednik ISABS-a.

Ovi mladi ljudi već traže svoje mjesto u svjetskoj znanosti.

Popis dobitnika:

Dobitnici The ISABS Future Scientist Award za 2022. godinu su Filip Bulat (VII. gimnazija, Zagreb), Ante Čolak (II. gimnazija, Zagreb), Mei Đulabić Chalfe (V. gimnazija, Zagreb), Robertina Filković (V. gimnazija, Zagreb), Lucija Glavičić Marović (XV. gimnazija, Zagreb), Đurđica Kovačić (III. gimnazija, Split), Nika Adriana Marijanović (Klasična gimnazija, Zagreb), Frane Marušić (Srednja škola Jure Kaštelan, Omiš), Nika Miličević (V. gimnazija, Zagreb), Goran Narančić (XV. gimnazija, Zagreb) i Rea Pešušić (Prirodoslovna škola Vladimir Prelog, Zagreb).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!