18:09 / 22.07.2020.

Autor: Ivica Grudiček/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Sustav za masovno mjerenje temperature

-

-

Foto: - / -

Nekad je u prostorijama današnje IT tvrtke sredinom 18. stoljeća zasjedao Hrvatski sabor.
Mnogi poduzetnici u ovoj su krizi pokazali da se vrlo brzo mogu prilagoditi novonastalim uvjetima na tržištu. Veliki se broj preustrojio na proizvodnju zaštitnih maski i dezinficijensa, a mi smo našli jednu varaždinsku tvrtku koja se u borbi protiv koronavirusa koristi umjetnom inteligencijom.

Izradili su softver kojim se uz termovizijske kamere može masovno mjeriti tjelesna temperatura i detektirati potencijalno zaražene.

Nekad je u prostorijama današnje IT tvrtke sredinom 18. stoljeća zasjedao Hrvatski sabor. Domaća pamet nudi svjetsku uslugu od programiranja do umjetne inteligencije.

- Negdje oko pet godina sam već ovdje. Tu sam išao na tečaj za programiranje. Tko je voljan učiti, baviti se informatikom, mjesta ima, posla ima, ističe Ivica Đunđek, programer.

Ipak i taj je sektor doživio velike gubitke tijekom ožujka i travnja. - Mi smo u onim mjesecima kad su svi bili zatvoreni, nama je pao promet za više od šezdeset posto, objašnjava Bernard Toplak, vlasnik tvrtke.

Umjesto da očajavaju, razvili su sustav brzog i učinkovitog mjerenja temperature s pomoću umjetne inteligencije.

- Pokušali smo pronaći kako pomoći u cijeloj situaciji, idejom je pomogao i kolega koji je liječnik, rekao je da imaju problema s mjerenjem temperature, i zajedno smo vidjeli što se sve može upotrijebiti, govori Toplak.

Sustav, zahvaljujući kamerama i softveru, u treptaj oka detektira osobu, izmjeri temperaturu i izolira one s povišenom. Iako postoje slična rješenja na svjetskom tržištu Varaždinci su kažu, jednostavni i povoljni.

- Mi smo tu cijenu uspjeli spustiti na pet tisuća eura, s time da još postoji mogućnost do software prilagodimo i da to bude nešto povoljnije, da to bude prilagođeno raznim institucijama, ističe Bernard Toplak.

Pritom ciljaju na osjetljive ustanove poput Domova za starije i nemoćne - gdje pravovremena detekcija mogućeg prodora virusa - spašava živote.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!