16:04 / 10.08.2021.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/M.Š./HRT

Suze sv. Lovre: Evo gdje i kada promatrati

Suze sv. Lovre

Suze sv. Lovre

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

U tijeku je "nebeski spektakl" - kiša meteorita koja se može promatrati iz različitih hrvatskih gradova. 

I ove godine svi ljubitelji astronomije diljem Hrvatske mogu promatrati ovaj astronomski fenomen, u nekim zemljama popularno nazivan suzama sv. Lovre.

- To su takozvani Perzeidi – nazvani po zviježđu Perzej, ali su dobile ime suze sv. Lovre zbog poznatog talijanskog pjesnika iz 19. stoljeća, Giovannija Pascollija, kaže astronom Ante Radonić.

Naime, Pascolli je u pjesmi 10 Agosto opjevao godišnjicu smrti svoga oca na kojega ga podsjećaju meteori koji u to doba padaju.

- Taj se naziv uobičajio u Italiji pa je onda došao i u Dalmaciju, dodaje Radonić.

Kako bi se suze sv. Lovre vidjele što bolje, Radonić napominje da je važno otići na neko tamno mjesto, izvan grada, gdje nema svjetlosnog onečišćenja.

- Ako je mjesto dovoljno tamno i ako ste dovoljno strpljivi, onda ćete vidjeti puno meteora. Ovih dana se može dogoditi da u roku od jednog sata vidite i po 20-30 meteora, kaže, i dodaje da je očima potrebno oko pola sata da se naviknu na mrak, prije nego što se mogu dobro vidjeti meteori.


Ante Radonić gostovao u "Dobro jutro, Hrvatska"

Ante Radonić gostovao u "Dobro jutro, Hrvatska"

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Mnoga astronomska društva diljem hrvatske organiziraju promatranja ove kiše meteorita, koja obično počinju iza 21 sat, kad se spusti mrak.

Promatranja su u utorak i srijedu organizirana u Križevcima, u srijedu u Daruvaru, u četvrtak je promatranje s terase zvjezdarnice "Zvjezdano selo Mosor", dok u petak kaubojsko selo "Roswell" kod Fužina, u suradnji s astronomskom udrugom iz Rijeke organizira razna događanja.

Promatranje također organiziraju i Koprivnica, Lošinj, kao i Poreč.

Osim svjetlosnog onečišćenja, Radonić kaže kako je atmosfera u Hrvatskoj u principu dobra.

- U lokalnim područjima gdje je požar imate puno više tih čestica u atmosferi, ali u prosjeku je situacija dobra, osim što neka mjesta imaju vrlo lošu ekološku rasvjetu, što je važno za svaki grad – da se ne razbacujemo svjetlom. Čovjek u gradu, ako nije odlazio van grada, uopće ne zna kako nebo danas izgleda. U idealnim uvjetima možete vidjeti blizu tri tisuće zvijezda golim okom, a to je na području grada naprosto nemoguće, zaključuje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!