10:59 / 11.04.2018.

Autor: E.L.S./HRT

Sve više antena i baznih stanica, građani u strahu od štetnog utjecaja zračenja

-

-

Foto: - / -

Antenski stupovi nekontrolirano se postavljaju, bez ikakvog reda, dozvola, znanja lokalne samouprave, informiranja stanovništva i poštivanja prostornih planova.
Sve su učestalija pitanja, ali i negativne reakcije javnosti po pitanju elektromagnetskih zračenja, ili postavljanja antena i odašiljača.Mobilni teleoperateri postavljaju telekomunikacijske antene (bazne stanice), na bolnicama, spomenicima kulture, čak i na crkvama. Antenski stupovi nekontrolirano se postavljaju, bez ikakvog reda, dozvola, znanja lokalne samouprave, informiranja stanovništva i poštivanja prostornih planova.

Hrvatska je jedna od samo četiri zemlje u Europi (uz Rumunjsku, Slovačku i Portugal), u kojoj kod određivanja lokacija baznih stanica nije potrebno konzultirati organima lokalne uprave i lokalnu zajednicu i jedina zemlja u Europi u kojoj za takve objekte ne treba građevinska dozvola. Da bi izborili prava koja imaju svi drugi Europljani, našim građanima nažalost preostaju samo radikalne metode.

Prije četiri godine novinar Mladen Iličković je pored OŠ "Vladimir Nazor" u slavonskom Trenkovu snimio reportažu o baznim stanicama mobilne telefonije. Četiri godina kasnije ništa se nije promijenilo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!