12:14 / 09.03.2020.

Autor: Branimir Farkaš/V.K./Dobro jutro Hrvatska/HRT

Švedska, jedna od vodećih inovativnih nacija

Foto: ilustracija, Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: ilustracija, Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vinnova je švedska državna agencija koja dobiva 300 milijuna eura poreznih obveznika kako bi poticala inovacije.
Vinnova je švedska državna agencija koja dobiva 300 milijuna eura poreznih obveznika kako bi poticala inovacije.

- Mi smo vladina agencija pod ministarstvom inovacija. Podupiremo inovacije u medicini, autonomnim vozilima, kao i socijalne inovacije poput toga kako integrirati migrante u švedsko društvo, govori Joakim Appelquist, voditelj međunarodne suradnje.

Integracija je važna mantra ove agencije, a i sami integriraju doseljenike tako da zapošljavaju i strance, iako su vladina agencija. U Vinnovi tako rade i zaposlenici iz Francuske, Belgije, Njemačke, Britanije, Nizozemske, ali i Hrvatske i BiH!

- Ne gledamo na nacionalnost, nego tražimo najbolje ljude, istaknuo je Joakim.

Za zadnja 2 oglašena mjesta prijavilo se 226 ljudi. Osim toga, švedska agencija za inovativnost ima i urede u inozemstvu.

- Imamo sveučilišta i poduzeća koja su globalna, a mi ih pratimo u tom globalnom okruženju. Imamo ured u Bruxellesu , jedan u "Silikonskoj dolini"- tamo želimo biti prisutni i osluškivati što se događa, povezivati ih sa Švedskom. Zadnjih godinu dana otvorili smo u ured u Tel Avivu koji je živo društvo, osobito u umjetnoj inteligenciji, govori Joakim.

Vinnova ne odaje dojam uredskog prostora, uređena je kao velik otvoren stan- odnosno dnevni boravak.

- Mi smo jedna od vodećih inovativnih nacija, uvijek smo među prvih 5. Imamo velike internacionalne kompanije koje investiraju u R&D, startupove koji donose nove ideje, a i dobri smo u suradnji, naglašava Joakim.

Omiljeni projekt mu je inovacijski hub u Gothenburgu koji povezuje velike i male kompanije, a jedan od značajnijih i tipičnih projekata je automatizacija proizvodnje u švedskim rudnicima. Troškove treba smanjiti kako bi se zadržala konkurentnost, specijalizirale su proizvodnju samo najčišćeg čelika, ugljen se uvozi iz Australije, proces rudarenja je automatiziran, a na kontroli procesa mogu raditi i osobe s invaliditetom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!