Svemirske rajčice, hrana budućnosti

18:32 / 09.06.2022.

Autor: Klara Dujmović/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Svemirske rajčice

Svemirske rajčice

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

S industrije budućnosti selimo se na hranu budućnosti, eko poljoprivredu konkretnije blisko svemirske rajčice. Upravo su njihove sadnice zainteresiranim građanima dijelili u Puli. Sadnice su dobivene od sjemenja autohtonog istarskog "pomidora" koje je kratko boravilo u bliskome svemiru. Sve je dio programa vezanog uz svemirska istraživanja, razvoj biljaka te ekološku poljoprivredu.


Naizgled sasvim obične sadnice rajčice. No, još će se vidjeti što će se s njima događati. Jer njihovo je sjeme boravilo u bliskom svemiru.

- Vjerojatno će doći do reformiranja gena. Ipak je UV zračenje tu odradilo, s time da napreduju jako dobro. Nije ih ugrozilo ništa, naglašava Ivica Lađarević, agronom.

150 sadnica u trenu je podijeljeno građanima.

Oni će pratiti i bilježiti njihov rast i tako sudjelovati u znanstvenom projektu.

Sadnice autohtone istarske rajčice dobivene su od sjemenja koje je u ovim letjelicama bilo tri sata u bliskome svemiru, na 29 kilometara visine. 

- Gore vladaju temperature od -50, -60 stupnjeva. Zraka nema. Tlak skoro pa nula. Letjelice su malo oštećene radi pada u more, govori Gabrijel Erman, inženjer elektrotehnike.

Svrha je projekta edukacija i popularizacija znanosti i tehnike.

- Cijela priča oko letjelice, astrologije, svega je upravo ovo da mladima pokažemo da je svemir dobra stvar i da možemo ići toliko daleko koliko možemo zamisliti, naglasio je Marino Tumpić, Astronomska udruga Vidulini.

A ne koliko imamo novca ili tehnologije. Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!