13:51 / 02.04.2021.

Autor: M.M./Hina/HRT

Sveučilište u Zagrebu potpisalo ugovore s MZO vrijedne 124,6 milijuna kuna

Sveučilište u Zagrebu potpisalo ugovore s MZO

Sveučilište u Zagrebu potpisalo ugovore s MZO

Foto: Ilustracija/Tomislav Miletic / PIXSELL

Devet sastavnica Sveučilišta u Zagrebu potpisalo je s Ministarstvom znanosti i obrazovanja ugovore u vrijednosti od 124,6 milijuna kuna za provedbu prijavljenih projekata, priopćilo je Sveučilište u Zagrebu.

Ugovor je potpisan na temelju Poziva na dostavu projektnih prijedloga "Jačanje kapaciteta za istraživanje, razvoj i inovacije" u sklopu Operativnoga programa Konkurentnost i kohezija 2014. 2020.

Cilj je poziva, navodi se u priopćenju, bio usmjeriti istraživanja prema potrebama gospodarstva, podupirući projekte istraživanja, razvoja i inovacija istraživačkih organizacija u suradnji s poslovnim sektorom, a u skladu s tematskim i podtematsko-prioritetnim područjima Strategije pametne specijalizacije Republike Hrvatske.

U okviru postupka odobren je ukupno 31 projekt, od čega 22 koja su predložile sastavnice Sveučilišta u Zagrebu, što čini gotovo 70 posto ukupne vrijednosti poziva.

Od dodijeljena 177,3 milijuna kuna nepovratnih sredstava, sastavnice Sveučilišta u Zagrebu ugovorile su 124,6 milijuna kuna financiranja.

Agronomski fakultet ugovorio je jedan projekt, Fakultet elektrotehnike i računarstva šest projekata, Fakultet kemijskoga inženjerstva i tehnologije tri projekta, Fakultet strojarstva i brodogradnje šest projekta, Farmaceutsko biokemijski fakultet jedan projekt, Geotehnički fakultet jedan projekt, Građevinski fakultet dva projekta, Medicinski fakultet jedan projekt i Prehrambeno-biotehnološki fakultet jedan projekt.

Nepovratna sredstva za provedbu projekata osigurana su iz Europskoga fonda za regionalni razvoj.

Financiranje je namijenjeno provedbi primijenjenih istraživanja koja su u fazi industrijskoga istraživanja i/ili eksperimentalnoga razvoja. Projekti se provode u suradnji s dionicima iz poslovnoga sektora koji su projektni partneri znanstvenim institucijama.

Sveučilište u Zagrebu ističe kako je još jednom pokazalo svoj inovacijski potencijal jer su 70 posto vrijednosti poziva za jačanje kapaciteta za istraživanje, razvoj i inovacije ugovorile sastavnice zagrebačkoga Sveučilišta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!