Svi hormonalni kontraceptivi povećavaju rizik od raka dojke

28.03.2023.

09:00

Autor: Hina/HRT/A.S.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Svi hormonalni kontraceptivi povećavaju rizik od razvoja raka dojke, uključujući i sve popularnije pilule koje sadržavaju samo progestin, pokazalo je istraživanje. 


Znanstvenici koji su proveli istraživanje naglasili su da treba odvagnuti povećan rizik od razvoja raka dojke u odnosu na dobrobit hormonalnih kontraceptiva, uključujući i zaštitu koju pružaju od drugih oblika raka kod žena.

Prethodna istraživanja utvrdila su povećan rizik od razvoja raka dojke u slučaju uzimanja dvohormonalnih ili kombiniranih kontraceptiva koji sadržavaju i estrogen i progestin.

U posljednjih desetak godina povećala se upotreba kontraceptiva koji sadržavaju samo progestin, ali ranije je provedeno malo istraživanja o njihovoj povezanosti s rakom dojke.

Istraživanje, objavljeno u časopisu PLOS Medicine pokazalo je da je rizik od razvoja raka dojke kod žena otprilike jednak u slučaju uzimanja hormonalnih kontraceptiva koji sadržavaju i estrogen i progestin, kao i kod onih koji sadržavaju samo progestin. Prema istraživanju, u žena koje rabe hormonalnu kontracepciju evidentiran je od 20 do 30 posto veći rizik od razvoja raka dojke u odnosu na one koje ju ne koriste.

Rezultati su slični onima iz opsežne studije iz 1996. 

Rizik je približno isti bez obzira na način korištenja - pilula koja se uzima oralno, spirala, implantat ili injekcija - ili je riječ o kombiniranoj piluli ili samo progestinu.

Uzimajući u obzir da se vjerojatnost od nastanka raka dojke povećava s godinama, autori istraživanja izračunali su koliki je apsolutni rizik povezan s uzimanjem hormonalnih kontraceptiva.

Za žene koje su uzimale hormonalnu kontracepciju u razdoblju od pet godina u dobi od 16 do 20 godina, evidentirano je osam slučajeva raka dojke na 100 tisuća žena. U onih između 35 i 39 godina zabilježeno je 265 slučajeva na 100 tisuća.

'Vrlo malo povećanje apsolutnog rizika'

- Nitko ne želi čuti da će hormoni koje uzimaju povećati rizik od razvoja raka dojke za 25 posto, rekla je Gillian Reeves, profesorica statističke epidemiologije na Sveučilištu Oxford i koautorica istraživanja.

- Ovdje govorimo o vrlo malom povećanju apsolutnog rizika. Takvo povećanje treba promatrati u kontekstu onoga što znamo o mnogim dobrobitima uzimanja hormonalnih kontraceptiva, dodala je Reeves.

Ne samo kada je riječ o sprečavanju neželjene trudnoće već i zato što znamo da oralni kontraceptivi zapravo pružaju prilično veliku i dugoročnu zaštitu od ostalih karcinoma kod žena, kao što su rak jajnika i rak endometrija.

Istraživanje je potvrdilo i da se rizik od razvoja raka dojke smanjuje nakon što žena prestane upotrebljavati hormonalnu kontracepciju.

Stephen Duffy, profesor na Sveučilištu Queen Mary u Londonu, koji nije sudjelovao u ovom istraživanju, opisao je rezultate kao umirujuće jer je učinak skroman.

Istraživanje je obuhvaćalo podatke prikupljene među gotovo 10 tisuća žena mlađih od 50 godina u kojih se razvio rak dojke između 1996. i 2017. u Ujedinjenom Kraljevstvu, gdje je upotreba kontraceptiva koji sadržavaju samo progestin sada jednako raširena kao i upotreba kombiniranih kontraceptiva.

Reeves je rekla da postoji nekoliko objašnjenja za sve veću upotrebu kontraceptiva koji sadržavaju samo progestin. Preporučuju se ženama koje doje, onima kod kojih postoji rizik od kardiovaskularnih problema ili pušačicama starijim od 35 godina.

"Možda je to samo zato što žene sada vjerojatno uzimaju hormonalnu kontracepciju u kasnijoj životnoj dobi. Dakle, one su prirodno izložene većem riziku od onih drugih stanja kod kojih je rizik povećan u slučaju uzimanja kombiniranih kontraceptiva."

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!