13:45 / 27.02.2018.

Autor: V.M./K.D./HRT

Svjetska banka sjemena u 10 godina skupila 900 tisuća uzoraka

-

-

Foto: - / -

Na norveškom otočju Svalbard u Arktičkom oceanu nalazi se Svjetska banka sjemena, a u njoj se čuva 900 tisuća uzoraka. I to kako bi, u slučaju globalne kataklizme, čovječanstvo imalo šansu obnoviti poljoprivredu - i preživjeti.

Na norveškom otočju Svalbard u Arktičkom oceanu nalazi se Svjetska banka sjemena, a u njoj se čuva 900 tisuća uzoraka. I to kako bi, u slučaju globalne kataklizme, čovječanstvo imalo šansu obnoviti poljoprivredu - i preživjeti.

Iako trenutačno u svijetu postoji oko 1700 banki sjemena raspoređenih u preko stotinu država, ona na norveškom arhipelagu Svalbardu koju nazivaju i "Biljnom Noinom arkom" do desetog je rođendana, koji je proslavila u ponedjeljak, uspjela prikupiti gotovo milijun vrsta sjemena.

Mnoge od spomenutih ustanova nalaze se u zemljama u razvoju zbog čega brojnima prijete prirodne katastrofe i ratovi ili ih se jednostavno ne održava dobro te imaju financijskih problema. Upravo zato prije deset je godina pokrenut projekt osnivanja globalnog skladišta sjemenja na novreškom Svalardu, čija je svrha poslužiti kao svojevrsna "sigurna kopija" sjemena u slučaju da originalna zaliha u nekoj od zemalja svijeta iz bilo kojeg razloga nestane.

Na pola puta između Norveške i Sjevernog pola uvjeti su, blago rečeno, zahtjevni. Mjesto su u 18. stoljeću napustili čak i tvrdokorni kitolovci, ali danas ono opet ima svrhu. Na Svalbardu je već deset godina smještena Svjetska banka sjemena, a okruglu obljetnicu njezini su djelatnici proslavili radno - istovarom nove pošiljke od čak 77 tisuća sjemenki. Kad taj materijal izgubite, a nemate ga negdje u pričuvi, on je zauvijek mrtav. Ova zbirka pomoći će nam ako se svijetu dogodi nešto loše. Nadamo se da toga neće biti, ali valja se pripremiti , kaže Marie Haga, izvršna ravnateljica organizacije Crop Trust.

Uostalom, svijet se već ne osjeća dobro. Iako su nas zaobišli udar asteroida, nuklearni rat i megaerupcije, globalno zatopljavanje već je stvarnost. Smrznuta zemlja, na koju su arhitekti Banke sjemena računali, više se ne obnavlja, pa će norveška vlada izdvojiti čak 13 milijuna dolara kako bi popravila objekt u kojemu se čuva sjeme čak 900 tisuća biljnih vrsta.

Promet je već dvosmjeran - prvi put u povijesti iznijeti su sjemenke iz skladišta. Tijekom sukoba u Siriji uništena je lokalna banka sjemena u Alepu pa su uzorci biljaka sa sušnih područja prije tri godine nadoknađeni zalihom koja se čuvala na Svalbardu. Dio sjemenki već je vraćen. I dobro da jest, jer ovaj prirodni zamrzivač mogao bi biti jamstvo našeg preživljavanja, a možda nam zatreba već sutra.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!