Svjetsko natjecanje u stvaranju videoigara u Novskoj

30.01.2022.

20:18

Autor: Igor Ahmetović/I.B./Dnevnik/IMS/HRT

Global Game Jam

Global Game Jam

Foto: Dnevnik / HRT

Najveće svjetsko natjecanje u stvaranju videoigara, "Global Game Jam", ove se godine održava u čak 683 grada u 93 zemlje svijeta. Natjecanje u Hrvatskoj i ove je godine organizirano u Novskoj, uz sudjelovanje oko 130 naših programera i dizajnera videoigara.

Znanje i sposobnost u izradi videoigara u Novskoj su odmjerile 23 ekipe iz cijele Hrvatske. Među njima i ovi srednjoškolci, budući tehničari za izradu videoigara.

- U šestom razredu sam dosta već igrao videoigre pa me počeo zanimati proces same izrade videoigara. Počeo sam se baviti programiranjem i to je sve preraslo u neku zanimaciju, prisjeća se učenik Šimun Golub.

Na koju će temu morati napraviti igru, ekipama nije poznato do samog početka natjecanja, a ovogodišnja tema bila je - dualnost.

- Nikad nije nešto konkretno tipa - automehaničar, nego je baš ono sjesti i razmišljati da se stvarno može pretvoriti u svašta. Većini ekipe je padalo na tu temu dobro-zlo, ying-yang, svjetlo-tama... itd., ali neki su otišli i na neka zrcaljenja, na fiziku i takve neke dualnosti, kaže predavač u poduzetničkom inkubatoru PISMO Novska - Dominik Cvetkovski.

Ideja za igre nije nedostajalo.

Najveći je izazov, ističu gejmeri, kratak vremenski rok, a ključ su uspjeha kvalitetno planiranje i raspodjela poslova u ekipi.

- Napraviti bilo kakvu igru u 48 sati je prilično velik zadatak, ali imali smo solidnu ekipu, dobro smo se izdogovarali. Svako ima neki svoj posao, nešto u čemu je najbolji da iskoristimo sve te talente do maksimuma, objasnio je Matej Balašković.

Grad Novska i Sisačko-moslavačka županija uspješnom organizacijom još jednog Global game jama potvrđuju se kao središte gaming industrije u Hrvatskoj.

Mario Čelan

Mario Čelan

Foto: Dnevnik / HRT

Novska - hrvatski simbol brzorastuće industrije videoigara 

Uživo iz Novske javila se novinarka HTV-a Lucija Judnić. Razgovarala je s direktorom razvojne agencije Sisačko-moslavačke županije - SIMORA Marijom Čelanom.

- Već pet godina se mi borimo s ovim projektom. Znate kakvo je stanje u našoj županiji, koliko je tvrtki propalo, što se sve događa. Tako da smo kroz Fond pravedne tranzicije i kroz natječaj Ministarstva gospodarstva prvo uspjeli dobiti 20 milijuna kuna za poduzetnički inkubator koji smo htjeli specijalizirati i zahvaljujući cijelom uspjehu videoindustrije, izrade videoigara u RH i gledajući sve njihove poraste financijske, zaključili smo da je to ono što mladi vole, klinci žele i odlučili smo stvarno se usmjeriti u tome i pokazalo se da je to puni uspjeh. Četiri godine se čeka na našu edukciju, srednje škole su pune, 67 tvrtki je već u našem inkubatoru, a i cijela industrija RH bilježi velike rezultate, istaknuo je.

- Prije par dana smo potpisali ugovor za izradu glavnog projekta našeg kampusa, za četiri mjeseca on mora biti gotov tako da ćemo tada već biti spremni za raspisivanje javne nabave za izgradnju tog kampusa. Kampus sadrži četiri stvari. Prva je zgrada fakulteta, učenički i studentski dom, akcelerator kao nastavak našeg poduzetničkog inkubatora i velike e-sport arene s četiri tisuće mjesta, odnosno jedan veliki poduzetnički inkubator za e-sport jer znate kakav je napredak video igara, rekao je.

- Prije dvije godine 400 milijuna kuna, prije godinu dana milijarda kuna, imamo sad nekakve informacije da će biti oko milijarda i pol kuna - što je u biti najveći uspjeh i poticaj ovom našem kampusu, zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!