Tajvanska tvrtka počinje masovnu proizvodnju nove generacije čipova

29.12.2022.

17:34

Autor: Hina/HRT/D.S.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Vodeći proizvođač čipova Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) pokrenuo je masovnu proizvodnju nove generacije čipova na Tajvanu.

- TSMC potvrđuje vodeću poziciju u tehnologiji i istodobno značajno ulaže na Tajvanu, rekao je predsjednik TSMC-a Mark Liu na ceremoniji obilježavanja proizvodnje i širenja kapaciteta u gradu Tainanu na jugu Tajvana.


Potražnja za 3-nanometarskim čipovima vrlo je snažna zahvaljujući novim tehnologijama, uključujući 5G i računalne proizvode visokih performansi, naglasio je Liu, ne navodeći detalje.


Čipovi bazirani na novoj, 3-nanometarskoj tehnologiji (N3) traže manje prostora i energije, a brži su i učinkovitiji.


TSMC je u prosincu rekao da će više nego utrostručiti planirana ulaganja u novu tvornicu u SAD-u, na 40 milijardi dolara. Njegovo ulaganje spada među najveća strana ulaganja u povijesti SAD-a.


Tajvanska tvrtka gradi tvornicu čipova i u Japanu, a priopćila je i da je razmatra mogućnost širenja poslovanja i na Njemačku.


Kako bi otklonio bojazni da će TSMC-ova ulaganja u inozemstvu potkopati ključnu poziciju Tajvana u sektoru poluvodiča, Liu je rekao da masovna proizvodnja novih čipova pokazuje da poduzimaju konkretne mjere kako bi razvili nove tehnologije i proširili kapacitete na Tajvanu.


Masovna je proizvodnja uspješna i donosi dobru zaradu, istaknuo je, dodajući da će nova 3-nanometarska tehnologija u idućih pet godina kreirati proizvode tržišne vrijednosti od 1,5 bilijuna dolara.


TSMC je objavio i da priprema teren za gradnju tvornica još sofisticiranijih, 2-nanometarskih čipova, koji bi se također trebali proizvoditi na Tajvanu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!