Talijanka preuzela zapovjedništvo nad Međunarodnom svemirskom postajom

28.09.2022.

21:20

Autor: Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Samantha Cristoforetti javila se s Međunarodne svemirske postaje

Samantha Cristoforetti javila se s Međunarodne svemirske postaje

Foto: Gonzalo Fuentes / REUTERS

Talijanska astronautkinja Samantha Cristoforetti preuzela je zapovjedništvo nad Međunarodnom svemirskom postajom i tako postala prva žena iz Europe na tom položaju.

45-godišnja Cristoforetti inženjerka je strojarstva, a nakon studija pridružila se talijanskom ratnom zrakoplovstvu, kao pilotkinja. Godine 2009. postala je prva žena iz Italije koja je izabrana za svemirske misije. Međunarodna svemirska postaja jedan je od rijetkih primjera suradnje država - u vrijeme kada međunarodnim odnosima dominiraju sukobi i napetosti.

- Mi astronauti samo smo sićušan dio gigantskog tima na Zemlji. Zahvaljujem timovima u Houstonu, Huntsvilleu, Minhenu, na Kubi i u Moskvi na potpori i na tome što osiguravaju da Međunarodna svemirska postaja ostane čudesan laboratorij te svemirska i ljudska ispostava u niskoj Zemljinoj orbiti, rekla je zapovjednica Međunarodne svemirske postaje Samantha Cristoforetti. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!