11:30 / 03.11.2020.

Autor: Gordan Ćelić/Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

‘Tamo gdje su pčele doma’

-

-

Foto: - / -

Naša ekipa bila je u Etnografskom muzeju uoči otvorenja virtualne izložbe ‘Tamo gdje su pčele doma’/ ‘Kjer so čebele doma’.
Naša ekipa bila je u Etnografskom muzeju na otvorenju virtualne izložbe ‘Tamo gdje su pčele doma’/ ‘Kjer so čebele doma’.

Riječ je o zajedničkom projektu dva nacionalna muzeja, Etnografskog muzeja u Zagrebu i Slovenskog etnografskog muzeja (SEM), a vezan je uz Europsku godinu kulturne baštine.

Izložba je trebala tijekom 2020. godine gostovati u Etnografskom muzeju u Zagrebu, međutim s obzirom na novonastalu situaciju bit će predstavljena u digitalnom obliku.

- Posebnost projekta je da s obzirom na okolnosti života, imamo izvrsnu virtualnu izložbu koja će se moći pratiti na društvenim mrežama, ističu organizatori.

Od danas, 3. studenog, u podne izložbu možete razgledati na mrežnim stranicama Etnografskog muzeja, na Facebooku, na YouTube te izravno putem ove poveznice.

Tamo gdje su pčele doma -  Slovenski etnografski muzej u Ljubljani je 2018. godine - u Europskoj godini kulturne baštine i vezano uz proglašenje 20. svibnja Svjetskim danom pčela - što se dogodilo na inicijativu Slovenije - pripremio izložbu o pčelarstvu, shvativši je kao važnu misiju kojom će progovoriti o značaju i osobitostima slovenskog pčelarstva i s njime povezane kulturne baštine te time proširiti i svijest o važnosti pčela, pčelarenja i pčelinjih proizvoda nekad i danas, napominju iz muzeja.

Izložba predstavlja osobe i izume koji su oblikovali bogatu kulturu i odnos prema pčelarenju, predstavlja tradicijsko i suvremeno pčelarstvo te izbor zanimljivih košnica iz fundusa SEM-a i drugih slovenskih muzeja te Etnografskog muzeja u Zagrebu.

- Predstavljene su košnice i iz susjednih država gdje obitava kranjska pčela od Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine do Austrije (područje Štajerske). Posebno mjesto u izložbi dobiva kranjska pčela kao autohtona vrsta s ovoga područja. Izložba predstavlja i urbano pčelarenje, pčelinje proizvode, a osobito zanimljivi su etnografska istraživanja o vjerovanjima vezanima uz pčele, poručuju organizatori.

Autorica izložbe je Barbara Sosič (SEM), koautorica Bojana Rogelj Škafar (SEM), a kustosica je Željka Petrović Osmak (EMZ). Uoči virtualnog otvorenja ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska u zagrebačkom Etnografskom muzeju se družila s kustosicom Željkom Petrović Osmak i Ivanom Lušić, voditeljicom odnosa s javnošću Etnografskog muzeja:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!