Tehnički muzej dobiva novo ruho

25.11.2019.

17:19

Autor: Ana Macan/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

-

-

Foto: - / -

Muzej je zamišljen kroz niz maketa, modela, filmova i interaktivnih izložaka kroz koje će se moći učiti te izmjenjivati ideje. Dobit će i odjel s ljudskim licima.
Tehnički muzej "Nikola Tesla" uskoro će se predstaviti u novom izdanju. Riječ je o projektu "Teslino novo ruho - Muzej znanosti i tehnike za 2.1 stoljeće". Radi se o domu hrvatskih izuma, inovacija, jednom riječju - tehničkih znanosti. Zaogrnut novim ruhom - postat će još atraktivniji, zanimljiviji i sadržajno bogatiji.

- Muzej je zamišljen kroz niz, maketa, modela, animiranih filmova i interaktivnih izložaka kroz koje će se moći učiti i prvjeravati znanje te izmjenjivati ideje, kaže ravnateljica Muzeja Markita Franulić. Projekt obuhvaća obnovu kompleksa, četiri nova odjela te brojne poučne i zabavne sadržaje za posjetitelje.

- Preuredit će se i multimedijalna dvorana za povremene izložbe i mala kino dvorana, zatim središnji prostor ispod samog atrija koji je nekoć bio dio vanjskog prostora sad je jedna atrakcija unutar same zgrade, najavio je Zdravko Krasić, arhitekt.

Muzej će dobiti Odjel znanost i tehnologija s ljudskim licima u kojem će se predstaviti velikani hrvatske znanosti, inovatori, izumitelji koji su pridonijeli ali i još uvijek pridonose svjetskoj baštini. Faust Vrančić, Slavoljub Penkala, Nikola Tesla, Andrija Mohorovičić - samo su neki od genijalaca koji su zadužili svijet.

Planira se i suradnja s umjetnicima, dizajnerima, obrtnicima. Oni će izrađivati suvenire koji će se moći kupiti u muzeju. Cilj je da Tehnički muzej "Nikola Tesla" bude prepoznat kao poželjna kulturna, ali i turistička destinacija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!