Tehnički muzej obilježava 120 godina Samoborčeka

15.01.2021.

17:01

Autor: Hina/V.M./HRT

Izvor: Tehnički muzej Nikola Tesla

Izvor: Tehnički muzej Nikola Tesla

Foto: - / -

Tehnički muzej Nikola Tesla obilježit će u subotu, 16. siječnja, prigodnim online predavanjem u 10,30 sati 120 godina uspostavljanja pruge Zagreb-Samobor i popularnog Samoborčeka.
Tehnički muzej Nikola Tesla obilježit će 16. siječnja prigodnim online predavanjem 120 godina uspostavljanja pruge Zagreb-Samobor i popularnog Samoborčeka.

O vlaku koji je redovito prevozio radnike, đake, kumice, purice, kokice, sir, vrhnje, izletnike govorit će Zlatko Hinšt, koji je 35 godina radio na željeznici, na ekonomskim stručnim poslovima i autor preko stotinu znanstvenih i stručnih članaka.

Njegovo predavanje prenosit će se uživo od 10, 30 sati  na Facebook profilu Muzeja i trajat će oko 40 minuta, a  snimka će biti dostupna i na YouTube kanalu Tehničkog muzeja Nikola Tesla.

- Samoborček je od 16. siječnja 1901. vozio između Samobora i Zagreba, povezujući obrtništvo, industriju i trgovinu dvaju gradova, zbližavajući ljude i njihove sudbine, podsjeća se na webu Tehničkog muzeja.


Izvor: Tehnički muzej Nikola Tesla

Na svom putu od Zagreba prema Samoboru prevaljivao je desetljećima dvadesetak kilometara kroz ukupno dvadeset i pet postaja. Parnu lokomotivu s vagonima s vremenom je zamijenio u svjetskim okvirima najmoderniji aluminijski diesel elektromotorni vlak (DEV).

Postao je sastavni dio života tamošnjeg stanovništva, no ipak je proglašen nerentabilnim pa je ‘kao gotovo osamdesetogodišnji starac’ svoju posljednju vožnju u Samobor, ali i u povijest, imao na Staru godinu 1979.

- Na tom ispraćaju nije svirala glazba i nije bilo dirljivih riječi oproštaja. Zvižduci su bili tihi, zvučali su poput jecaja za nesretnom sudbinom, a vožnja prema Samoboru bila je sporija no ikada, napominje se u najavi.

Mnogi Zagrepčani Samoborček pamte i kao omiljeno prijevozno sredstvo za izlete u taj obližnji gradić, što je zauvijek ostalo zabilježeno i u proslavljenom filmu ‘Tko pjeva, zlo ne misli’ Kreše Golika.

Tehnički muzej Nikola Tesla u svom stalnom postavu danas čuva ‘Peglicu' i jedan putnički vagon. Parna lokomotiva, proizvedena u Njemačkoj korištena je na toj pruzi između 1930 i 1960. godine

Pogledajte i video o privremenim tetovažama nadahnutim Samoborčekom nastao na radionici Tehničkog muzeja Nikola Tesla:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!