20:14 / 05.01.2022.

Autor: Zdenka Kardum/Dnevnik/IMS/HRT

Tehnološki sajam u Las Vegasu

Tehnološki sajam CES 2022 u Las Vegasu

Tehnološki sajam CES 2022 u Las Vegasu

Foto: Wu Xiaoling / XINHUA/Pixsell

U Las Vegasu je počeo najpoznatiji svjetski sajam potrošačke elektronike. Održava se nakon dvije godine stanke zbog pandemije, a na njemu će, prvi put, biti predstavljene tehnološke inovacije koje će nam u budućnosti promijeniti život. 

U Las Vegasu u najnovijim tehnološkim dostignućima u idućih nekoliko dana moći će uživati tisuće posjetitelja, a ove ih se godine očekuje oko 50.000.

- Na najvećem sajmu potrošačke elektronike imamo više od 2200 tvrtki koje izlažu nevjerojatne inovacije, rekao je Gary Shapiro, predsjednik Udruženja za potrošačku tehnologiju.

Od robotike do umjetne inteligencije pa do nezamjenjivih tokena i pametnih maski protiv COVID-a.

- Ideja je bila da budete zaštićeni ako ste primjerice na dugom letu koji traje osam sati i netko kašlje tik uz vas, rekao je Vincent Gaston, izumitelj pametne maske protiv COVID-a.

Izlagači će uz mnoge prezentacije pokušati razbistriti sliku budućnosti potrošačke elektronike. Među najiščekivanijim inovacijama bit će električna i samoupravljajuća vozila. Očekuje se i predstavljanje prototipa najnovijeg električnog automobila japanske tvrtke Sony.

- Mi sami dizajniramo, razvijamo i proizvodimo poluvodiče dugi niz godina. Želimo iskoristiti svoju snagu, rekao je Yoshida Kenichiro, predsjednik i izvršni direktor tvrtke Sony Group.

- Ne ulaze samo automobilske tvrtke na globalno tržište električnih vozila. Sada odjednom vidimo Sony koji zapravo nema nikakve veze s elektroničkim vozilima. Oni žele u to uskočiti jer shvaćaju da je električno vozilo - vozilo budućnosti, rekao je tehnološki stručnjak Jonathan Roubini.

Tehnološki div predstavit će se i s najnovijim kompletom za virtualnu stvarnost.

- Predstavit ćemo novu generaciju igrica Virtualne stvarnosti koje igračima omogućuju veći osjećaj prisutnosti i dublje uranjanje u svijet igara. Tako će doživjeti iskustva koja mogu izazvati niz emocija, rekao je Jim Ryan, predsjednik i izvršni direktor Sony Interactive Entertainmenta.

Sajam inovacija velik je spektakl, ali i svjetsko okupljalište svih onih koji razvijaju inovacije i posluju u segmentu potrošačkih tehnologija. I kao takav više od pola stoljeća služi kao poligon - za inovatore i revolucionarne tehnologije.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!